Jeruzalem: het ontstaan van de heilige stad

in Mediatips

Vanavond is de eerste aflevering te zien van een driedelige serie over de stad Jeruzalem

19:00 | Nederland 2

Auteur en historicus Simon Sebag Montefiore presenteert een driedelige serie die inzicht geeft in de geschiedenis van de heilige en ongeëvenaard mooie stad Jeruzalem.

Jeruzalem is een van de oudste steden ter wereld. Voor de joden staat hier de Westmuur, het laatste overblijfsel van de tweede Joodse tempel. Voor christenen is de Heilige Grafkerk de plaats waar Jezus Christus is gestorven en weer is opgestaan. Voor moslims is de Al-Aqsamoskee het op twee na belangrijkste heiligdom van de islam.

Aflevering 1
In de eerste aflevering duikt Simon Sebag Montefiore in het verhaal achter het ontstaan van deze unieke stad. Hij legt uit hoe de stad zo belangrijk werd voor de drie Abrahamitische religies en hoe deze religies ontstonden uit de Bijbelse traditie van de Israëlieten.

Beginnend met de Kanaänieten gaat Simon op een reis door de tijd om de opkomst van de stad als heilige plaats te schetsen. Hij vindt bewijzen dat het een Joodse stad werd onder koning David. Het programma toont de bouw van de eerste Joodse tempel door Salomo, het leven en sterven van Jezus Christus en de uiteindelijke verdrijving van de Joden door de Romeinen, en eindigt in de zevende eeuw na Christus op de vooravond van de verovering van Jeruzalem door de islamitische kalief Omar ibn al-Chattab.

Vanavond om 19:00 uur op Nederland 2: aflevering 1.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons