Israël begint grondoffensief Gaza

Netanyahu: smokkeltunnels tussen Gaza en Sinaï onder controle krijgen

in Christelijk Nieuws

Premier Benjamin Netanyahu heeft het Israëlische leger instructies gegeven om een grondoffensief te beginnen in de Palestijnse Gazastrook. Dit blijkt uit een officiële verklaring die de Joodse staat donderdagavond heeft uitgegeven.

Volgens een verklaring van de Israëlische strijdkrachten gaat het om een operatie met ,,infanterie, pantservoertuigen, genie en geheime dienst, gecombineerd met luchtsteun en ondersteuning van de marine''.

Bewoners van de Gazastrook meldden ondertussen een verheviging van de artilleriebeschietingen. Ook Israëlische marineschepen op de Middellandse Zee doen mee. Tevens wordt de Gazastrook bestookt door helikopters.

Het grondoffensief volgt op 1,5 week van Israëlische luchtaanvallen en beschietingen. Die kostten 227 Palestijnen het leven, merendeels burgers. Bijna 1700 mensen zijn gewond geraakt. Vanuit de Gazastrook zijn vele honderden raketten op Israël afgevuurd. Aan Israëlische zijde is één dode gevallen. De gewelddadigheden begonnen na de moord op drie Israëlische tieners en de daaropvolgende ontvoering van en moord op een Palestijnse jongen.

De krant meldde ook dat het Israëlische kabinet zich over een bestand beraadt. Van de zijde van Hamas is ook tegengesproken dat een akkoord rond is. zoals in de Egyptische hoofdstad donderdag werd aangegeven. In Caïro spraken belangrijke Israëlische Palestijnse, Europese en Egyptische onderhandelaars over een duurzaam staakt-het-vuren.

BBC
Vanochtend werd bekend gemaakt dat Israël en Hamas het eens zouden zijn over een langdurige wapenstilstand. Het staakt-het-vuren moest vrijdagochtend ingaan. Egypte bemiddelt in het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft. Er is nog geen reactie bekend van Hamas.

Hamas
Hamas klaagde eerder dat bemiddelaar Egypte de beweging negeerde, maar Israëlische media meldden dat donderdag prominente leden van Hamas in Caïro waren, net als een speciaal gezant van de Israëlische premier Netanyahu, Isaac Molho en de chef geheime dienst, Yoram Cohen.

Staakt het vuren
Donderdagochtend ging in de Gazastrook een staakt-het-vuren in voor de duur van 5 uur. Dat werd na korte tijd geschonden door een mortierbeschieting vanuit de Gazastrook, volgens het Israëlische leger.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons