Indiase dorpen verbieden christelijke activiteiten

'Er is een samenzwering om christenen aan te vallen'

in Christelijk Nieuws

Verschillende dorpen in de deelstaat Chhattisgarh in Centraal-India hebben elke vorm van christelijke activiteit verboden. Kerkleiders zijn bezorgd en melden dat het geweld tegen christenen toeneemt.

Arun Pannalal, voorzitter van het Chhattisgarh Christian Forum, signaleert: "De situatie verergert en de anti-christelijke propaganda neemt toe". Volgens Pannalal werd in het dorp Belar op 6 juli een dorpsbijeenkomst gehouden, een zogenaamde Gram Sabha. Tijdens de vergadering namen de gedelegeerden een resolutie aan om alle niet-hindoeïstische religieuze activiteiten in het dorp te verbieden.

De resolutie verwoordde het verbod als volgt: "Om gedwongen bekeringen door religieuze activisten van buitenaf te stoppen en om te voorkomen dat er beledigingen tegen hindoegoden en gewoonten klinken, verbiedt de Gram Sabha elke religieuze activiteit zoals gebeden, bijeenkomsten en propaganda van niet-hindoeïstische religies." Er staat niets vermeld over mogelijke straffen bij overtredingen van de verboden.

The Times of India, een nationale Engelstalige krant, citeert op 9 juli de leider van de World Hindu Council. Hij zegt dat meer dan vijftig dorpen zulk soort resoluties hebben aangenomen.

Dominee Aneesh Andrews, leider van de methodistenkerken in de regio, vertelde dat na het aannemen van de resoluties arme christelijke families van de gemeenteraden geen noodrantsoenen met meel, rijst en suiker meer krijgen.  Ook wordt hen toegang tot waterbronnen ontzegd. "In een aantal dorpen zijn dominees aangevallen en zijn kerken afgebroken. Dit is een samenzwering om christenen aan te vallen."

Rolf Zeegers, een onderzoeker van Open Doors International, zegt: "De resoluties in Chhattisgarh zijn uniek te noemen. Kerkleiders vrezen dat de ban op niet-hindoeïstische religies argwaan en wantrouwen in de gemeenschap zal aanwakkeren zodat onrust en haat rampzalige gevolgen kan hebben voor mensen die geen hindoe zijn."

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons