Duizenden lopen mee in anti-Israëlbetoging

in Christelijk Nieuws

In Den Haag hebben duizenden demonstranten zaterdag meegelopen in een anti-Israëldemonstratie, georganiseerd door onder meer het Nederlands Palestina Komitee. Bij het gemeentehuis op het Spuiplein werden toespraken gehouden, waarna de betogers via het Vredespaleis naar het Centraal Station liepen. Om 7 uur was de betoging voorbij. Er waren geen grote incidenten.

De manifestatie was gericht tegen de bouw van illegale nederzettingen, de lange muur op bezet Palestijns gebied die 10 jaar geleden is gebouwd en de recente aanvallen op de Gazastrook waardoor al meer dan 100 doden zijn gevallen. De Israëlische ambassade aan het Buitenhof werd tijdens de demonstratie door de mobiele eenheid afgeschermd.

De Palestijnse ambassadeur in Nederland richtte zich in een toespraak tot premier Benjamin Netanyahu. ,,We doen deze oproep vanuit de internationale hoofdstad van het recht. Meneer Netanyahu, u kunt deze oorlog beëindigen. Geef ons onze waardigheid en onafhankelijkheid terug.'' De sprekers uitten veel kritiek op de Nederlandse media. Die zouden eenzijdig de kant van Israël kiezen en weinig oog hebben voor het lot van de Palestijnen.

Betogers hadden Palestijnse vlaggen bij zich, maar er waren ook veel Turkse en Marokkaanse vlaggen te zien. Enkele demonstranten droegen borden met daarop afgebeeld de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar, met het teken = ertussen. De organisatie vroeg ze deze vlaggen weg te halen.

De PVV heeft Kamervragen gesteld over het feit dat tijdens de demonstratie de Hitlergroet is gebracht en hakenkruizen en islamitische terreurvlaggen zijn getoond. De partij vindt dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft gefaald, door daar niet tegen op te treden. De Tweede Kamerfractie Bontes/Van Klaveren heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om opheldering gevraagd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons