Bolkestein en Barend op de Dam voor Israël

Het CIDI verwacht zo'n 500 tot 700 sympathisanten op het plein in de hoofdstad.

in Christelijk Nieuws

VVD-prominent Frits Bolkestein en journalist Frits Barend spreken donderdagavond op de Dam in Amsterdam tijdens de solidariteitsmanifestatie voor Israël. Ook Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) en CIDI-directeur Esther Voet voeren het woord. Dat laat organisator Centrum Informatie en Documentatie Israël weten.

Het CIDI verwacht zo'n 500 tot 700 sympathisanten op het plein in de hoofdstad. Met de manifestatie willen de betrokken joodse organisaties in Nederland duidelijk maken dat zij zich scharen achter de acties van Israël om zijn burgers te beschermen.

Sympathisanten worden opgeroepen donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur naar de Dam te komen. De organisatie laat op de website weten dat het meebrengen van spandoeken met eigen teksten niet is toegestaan. Die worden ingenomen.

Tegendemonstranten
De gemeente Amsterdam houdt er rekening mee dat donderdagavond mogelijk pro-Palestina-aanhangers naar Amsterdam komen. Op de Dam in de hoofdstad wordt tussen 19.00 en 20.00 uur een manifestatie voor Israël gehouden. De gemeente benadrukt dat er geen tegendemonstratie is aangemeld. Maar ze houdt samen met politie en justitie toch rekening met mogelijke tegengeluiden. Over eventuele veiligheidsmaatregelen doen de autoriteiten geen mededelingen.

Beschermen
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) organiseert samen met andere Joodse organisaties de manifestatie op de Dam om duidelijk te maken dat zij zich scharen achter de acties van Israël om zijn burgers te beschermen. Onder anderen VVD-prominent Frits Bolkestein, journalist Frits Barend en Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) voeren het woord. Het CIDI verwacht zo'n 500 tot 700 sympathisanten.

Facebook
Woensdag werd op Facebook ook een demonstratie voor Palestijnen op de Dam aangekondigd, maar de initiatiefnemer zag daar later op de dag toch van af. De gemeente staat geen voor- en tegendemonstraties toe op dezelfde locatie. ,,Mocht zich nog een tegendemonstratie melden dan zullen gemeente, politie en justitie op zoek gaan naar een geschikte, centraal gelegen, locatie'', liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten.

Spandoeken en hakenkruisen
De gemeente benadrukt dat discriminerende of antisemitische uitingen, zoals hakenkruisen, niet worden getolereerd. ,,Voor elke demonstratie geldt dat wordt opgetreden tegen strafbare feiten.'' Het CIDI roept haar sympathisanten via de website op geen eigen spandoeken mee te nemen naar de Dam. De organisatie zorgt donderdagavond zelf voor spandoeken met teksten. Israëlische vlaggen zijn wel toegestaan.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons