BLOG | Werken met een weerbarstige Schepping

Embert Messelink over christenen met passie voor de natuur

in Geloven

Als je makkelijke antwoorden wil, moet je niet de natuur gaan bestuderen. De schepping is namelijk complex, vol paradoxen en ingewikkelde vraagstukken. Voor het radioprogramma EO Door de Week trok ik de afgelopen weken op met christenen die een passie voor natuur en natuurbehoud hebben. En opnieuw liep ik ertegen aan: wat zijn sommige dingen toch moeilijk te doorgronden. En wat is het soms ingewikkeld om op het vlak van natuurbehoud iets voor elkaar te boksen.

Vrijdagavond 11 juli tussen 20.00 en 21.00 uur hoort u op radio 5 het verhaal van Nanning-Jan Honingh. Hij kan zich vreselijk boos maken over de aantasting van Gods schepping, bijvoorbeeld door intensieve landbouw. Een paar jaar geleden besloot hij een persoonlijk experiment te starten. Hij kocht een hectare grond om die op Bijbelse wijze te bebouwen, zodat voedselproductie en natuur samen op konden gaan. Maar makkelijk is het nog niet. Honing is er dit jaar in overvloed in de bijenkasten, maar intussen hebben de door God geschapen muizen wel bijna alle tuinbonenplanten verorberd...

Parasieten
Later in de serie komt Klaas Nanninga aan het woord, eigenaar van een prachtig privaat natuurmuseum in Groningen. Het gesprek komt op parasieten, die zich nestelen in rupsen en die rupsen langzaam verteren. Is dood en verderf in de natuur iets dat God ook zo gewild heeft? Klaas bewondert zo'n parasiet. Wat een vernuft heeft zo'n eenvoudig dier ontwikkeld, wat een bijzondere strategie om in leven te blijven. Ik heb er toch nog iets meer moeite mee...

Korhoen
En neem Arend Spijker, boswachter op de Sallandse Heuvelrug. Jaren hebben de natuurorganisaties daar geknokt voor het behoud van het korhoen. De heide is vergroot, akkertjes aangelegd, rust in het gebied hersteld, er zijn korhoenders uit Zweden gehaald en bijgeplaatst. Maar het lijkt een tevergeefse strijd. Het is de vraag of deze enige plek waar het korhoen in Nederland voorkomt, nog behouden blijft voor deze prachtige vogel.

Paradox
Als je je verdiept in de schepping of werkt aan natuurbehoud, stuit je op veel paradoxen en problemen. Soms is de grens van je kennis letterlijk in zicht. Maar bijzonder is dat alle mensen die ik sprak zich niet uit het veld laten slaan. Vaak spreken ze zelfs luchtig over al die ingewikkelde zaken die ze zien en meemaken. Alsof ze bezig zijn met een interessante zoektocht, terwijl ze wel weten dat de natuur nooit helemaal te doorgronden is.

Doorknokken
We kunnen heel veel naar onze hand zetten in de schepping. Dat hebben we ook gedaan, met soms desastreuze gevolgen voor de natuur. Maar de mensen die ik sprak, willen het anders doen. Ze respecteren de aarde en zoeken naar herstel, behoud en balans. En dan begeef je je in Gods schepping op een weg met eindeloos veel vragen en mysteries, een weg van doorknokken en tegelijk een boeiende zoektocht. Het is vallen en opstaan. Ik heb veel respect gekregen voor deze gedreven en moedige mensen, die dit avontuur dagelijks aangaan. Leer ze kennen, en luister mee!

Radiotip:
EO Door de Week, elke vrijdagavond in juli en augustus vanaf 20.00 uur, radio 5. Presentatie: Embert Messelink.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons