BLOG | Op vakantie naar Israël?

Als buitenstaander heb je verantwoordelijkheid over verdeeldheid heen te kijken.

in Christelijk Nieuws

Israël, kun je daar wel naar toe op vakantie, vroeg een landelijk dagblad zich onlangs af op de voorpagina. Het vraagt zeker wat van je als bezoeker, peinst Johan Snel.

Het contrast is enorm. Tijdens een week gevechten rond Gaza kwamen meer dan tweehonderd Palestijnen om het leven en één Israëli. Vaak vergeten we dan nog de duizenden gewonden en ontheemden. En wat te denken van alle nabestaanden?

Zet daar een miljoen vakantiegangers tegenover, en je voelt de absurditeit van ons bestaan. Vooral als je zelf een van hen bent. Ja, wij zijn zelf als gezin een paar weken in Israël. In oorlogstijd. Kan dat eigenlijk wel?

Seculier
We weten best dat het leven altijd doorgaat. In Israël en de Palestijnse gebieden samen wonen bijna 13 miljoen mensen, niet veel minder dan in Nederland, zij het op een kleiner oppervlak. Onze tijdelijke buren zijn 4,5 miljoen Palestijnen en ruim acht miljoen Israëli’s. En al die levens leven door, net als wij.

Wel iets om even bij stil te staan. Er wonen ook veel Arabieren in Israël, en het totale aantal Joden en Arabieren is nagenoeg gelijk. Of,  in andere termen: ruim zes miljoen moslims, ruim zes miljoen joden, en driehonderdduizend christenen. Wat betekent dat voor ons als buitenstaander? Als christen? Laten we het nog iets moeilijker maken.

Onze natuurlijke interesse gaat vaak uit naar Israël, maar de meeste christenen zijn Arabier. Vanwege de holocaust, ónze holocaust, voelen we ons terecht verantwoordelijk voor joden. Verbonden ook, als christen.

Maar de helft van Israëls joodse bevolking is seculier. En de stichting van Israël was eerder de verwezenlijking van een socialistische dan van een religieuze droom. Hoe zijn wij eigenlijk verbonden? Wat doe je als bezoeker?

Pijn
Buitenstaanders hebben een eigen verantwoordelijkheid. Er zou al lang geen conflict meer zijn tussen Joden en Palestijnen als er geen belangen waren bijgekomen van de buitenwereld.

Zelf hopen we mensen te ontmoeten. Oude Israëlische vrienden, maar ook anderen, in de kerk bijvoorbeeld. Als buitenstaander heb je de verantwoordelijkheid om over verdeeldheid heen te kijken.

Dat is wat anders dan oordelen. Wie zelf de pijn niet voelt, heeft geen recht van spreken. Als Jezus bij het graf van zijn vriend Lazarus staat, volgen er maar twee woorden: Jezus huilde.

Voor slachtoffers kun je partij kiezen, niet voor politieke of ideologische tegenstellingen. Als buitenstaander weet je dat 13 miljoen mensen onherroepelijk tot elkaar veroordeeld zijn. En wens je hun vrede.

Johan Snel

Drs. Johan Snel is historicus. Als docent Journalistiek en onderzoeker bij het lectoraat Media, Religie en Cultuur is hij verbonden aan de CHE in Ede. Komende weken blogt Johan vanuit Galilea, waar hij met zijn gezin op vakantie is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons