BLOG | Als geloof scheiding brengt

Heeft het conflict tussen Israël en de Palestijnen met religie te maken?

in Christelijk Nieuws

Wat heeft het conflict tussen Israël en de Palestijnen met religie te maken? Heel lang niets, want de strijdende partijen waren welbewust seculier. Dat begint te veranderen, merkt Johan Snel.

Nog geen week zijn we in Israël, en intussen vielen er haast duizend doden. Ruim achthonderd Palestijnen, vooral burgers. Enkele tientallen Israeli's, vooral soldaten. We maken graag dat onderscheid, maar helemaal eerlijk is het niet. Oorlog treft vooral mensen, gewone mensen.

We bezochten oude kennissen in Haifa en de gastvrouw vertelde over haar werk op een bank. Iedereen had gehuild toen de zoon van haar collega eindelijk belde. Na een week inzet in Gaza, van alles verstoken, mocht hij een paar uur bijkomen.

Het Israelische nieuws loopt over van de portretten van gewone jongens, jonge levens die abrupt zijn afgebroken. Voor al die anderen is nauwelijks oog - zoals ook in Nederland vooral gerouwd wordt om de eigen doden.

Atheïst
Bij alle rouw grijpen mensen terug op hun geloof, en op dat punt verandert er iets. Israël is gesticht door seculiere zionisten en aartsvader Herzl was een uitgesproken atheist. Inmiddels is de joodse religie meer zichtbaar, ook in het huidige conflict. Seculiere joden zijn nog altijd in de meerderheid, maar de tegenstellingen worden vaker religieus opgevat.

Hier in Galilea is de meerderheid Arabier. In onze lokale megasupermarkt krioelen de moslims, christenen en joden door elkaar, ondanks de oorlog. Zelfs het lokale zwembad trekt verschillende groepen en een jongerenkamp van vrolijke katholieken, Arabisch natuurlijk, picknickt gezellig naast een orthodox joods gezin in het gras.

Maar onder de christenen is een beweging gaande. Sommigen pleiten ervoor openlijk de Israëlische kant te kiezen en zelfs in het leger te dienen. In andere Arabische gemeenschappen wordt nu, net als onder de Palestijnen, regelmatig de leiding genomen door broederschappen.

Balanceren
Niet langer staan twee soorten nationalisme tegenover elkaar, overzichtelijk en seculier. Langzaam groeien er nieuwe etnische tegenstellingen en steeds vaker beroepen die zich op religie. De seculiere moderniteit is voorbij, ook in Israël.

Moslims staan dan tegenover joden, en de christenen, orthodoxen en katholieken bovenal, balanceren er steeds ongemakkelijker tussen. De paradox voor ons allemaal is, dat geloven ook een last wordt, als we er meer door worden gescheiden.

Johan Snel

Drs. Johan Snel is historicus. Als docent Journalistiek en onderzoeker bij het lectoraat Media, Religie en Cultuur is hij verbonden aan de CHE in Ede. Komende weken blogt Johan vanuit Galilea, waar hij met zijn gezin op vakantie is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons