Amsterdamse vluchtelingen staan op straat

Na opvang in de Muiderkerk zoekt de groep een nieuwe verblijfplaats

in Christelijk Nieuws

Meer dan 100 uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep We Are Here uit de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam staan op straat. Nadat ze gisteren hun opvangplek moesten verlaten, zijn ze vervolgens ook weggestuurd uit het Oosterpark. Daar hadden ze hun tenten hadden opgezet. De groep is afgelopen nacht opgevangen in de nabijgelegen Muiderkerk.

De groep zwerft sinds september 2012 door de stad. Na een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp werd een leegstaande kerk gekraakt, de Vluchtkerk. Nadien volgde opvang in een flat, een kantoor en een leegstaande gevangenis.

De vluchtelingen kunnen of durven niet terug naar hun land van herkomst. Velen zijn afkomstig uit Somalië, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Zuid-Soedan en verschillende landen in West- en Centraal-Afrika. “Rapporten van Amesty International en Human Rights Watch omschrijven de mensenrechtensituatie in deze landen als alarmerend en zorgwekkend.'', vertelt een woordvoerdster van de vluchtelingen.

Volgens de gemeente is er vervolgopvang mogelijk voor mensen die door de GGD als kwetsbaar zijn beoordeeld. Ook wordt tijdelijk vervolgonderdak geboden aan personen die hebben aangegeven actief te willen meewerken aan terugkeer op de korte termijn. Petra Tensen, een vrijwilligster van het eerste uur, geeft aan dat de criteria waarop iemand als kwetsbaar wordt gezien groot zijn. "Er zijn maar een paar mensen die aan die verwachtingen kunnen voldoen".

"Personen die een herhaald asielverzoek hebben ingediend, kunnen opvang krijgen in een asielzoekerscentrum in Ter Apel. Er hebben zich nog geen personen gemeld die hiervan gebruik willen maken'', vertelt een gemeentewoordvoerder.

Het grootste deel van de groep staat voor een nieuwe dag vol uitdagingen. Op zoek naar een verblijfplaats.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons