Advies omtrent de doop van asielzoekers

Gave presenteert brochure met duidelijke handreiking

in Christelijk Nieuws

Gave presenteert dinsdag een unieke brochure voor kerken over het dopen van asielzoekers. Gave levert hiermee een belangrijke bijdrage aan dit actuele thema. De laatste jaren is er een groeiende groep asielzoekers die zich bekeert tot het christelijke geloof en gedoopt wordt. Gave is geweldig blij met deze ontwikkeling, we zien Gods werk in het leven van vluchtelingen.

Vele kerken krijgen een doopverzoek van asielzoekers, dat is complex omdat de bekering een grond kan zijn voor een verblijfstatus; Wil deze vluchteling zich laten dopen omdat hij oprecht christen is geworden, of speelt ook het verkrijgen van een verblijfstatus een rol? Gave ziet dat kerken heel divers omgaan met deze situaties. Er zijn kerken waar te snel wordt gedoopt. Met de brochure ‘In goede aarde’ wil Gave kerken een duidelijke handreiking geven over doop van asielzoekers.

De brochure geeft ook advies voor het proces naar de doop en een goede nazorg na de doop. Ook is informatie over de asielprocedure, hierbij gaat de brochure o.a. in op de verklaringen die kerken kunnen geven als ondersteuning van de procedure.

 ‘In goede aarde’ is tot stand gekomen met inbreng van diverse ervaringsdeskundigen uit het werkveld. Er is een breed draagvlak voor de inhoud van de brochure; dit wordt zichtbaar in de ondersteunende organisaties: Protestantse Kerk in Nederland (PKN), Samen Kerk in Nederland (SKIN), EA-EZA en Evangelie & Moslims.

De brochure wordt op 1 juli door Gave verstuurd aan kerken in de omgeving van asielzoekercentra en kerken die betrokken zijn bij vluchtelingen. Ook is de brochure aan te vragen (€ 2,50) of gratis te downloaden op de website van Gave.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons