Vrijlating Meriam Ibrahim 'nog maar de vraag'

Hoge functionaris van Buitenlandse Zaken sprak voor zijn beurt

in Christelijk Nieuws

Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat de terdoodveroordeelde Sudanese Meriam Yayha Ibrahim binnen enkele dagen vrijgelaten zou worden. Dit is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken en haar advocaten nog maar te betwijfelen. Zo meldt CNN.

Een hoge functionaris van Buitenlandse Zaken in Sudan meldde afgelopen weekend dat Meriam binnen enkele dagen vrijgelaten zou worden. Dit blijkt niet zo te zijn. De functionaris sprak voor zijn beurt, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Sudan.
Ook Meriams advocaten laten weten dat dit niet het geval is. Meriam kan alleen maar door een rechtbank vrijgesproken worden. Haar advocaten zijn inmiddels in hoger beroep gegaan, maar het is te betwijfelen of er een rechter is die deze zaak aanneemt.

Regering
Volgens CNN zou de overheid in Sudan onder een toenemende internationale druk staan. Zo hebben al meerdere landen, waaronder Nederland, de ambassadeur van Sudan op het matje geroepen. De enige uitweg voor de overheid om Meriam Yayha Ibrahim vrij te krijgen is via de rechtelijke macht.

Proces
Meriam werd vorige maand ter dood veroordeeld voor het 'plegen van overspel' en 'afvalligheid'. Ze zou seks buiten het huwelijk hebben gehad, omdat haar man christen is en zij moslima. Een huwelijk tussen een christen en een moslim wordt in Sudan niet erkend. Meriam is christen, maar staat in de boeken als moslima, omdat haar vader moslim is.
Meriam kreeg van de rechter een paar dagen de tijd om zich te bekeren tot de islam, als ze dit niet deed dan kreeg ze de doodstraf opgelegd. Meriam besloot om haar geloof niet te verloochenen, dus 'koos' ze voor de doodstraf.

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons