Verdachte aanslag Joods museum opgepakt

in Christelijk Nieuws

De politie heeft een Franse Syriëganger opgepakt voor de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in Brussel.

Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix werd vrijdag in Marseille per toeval aangehouden bij een routine-controle, toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd en houdt zondagmiddag rond 15.00 uur een persconferentie.

In Marseille worden de bussen uit Amsterdam altijd grondig gecontroleerd, onder meer vanwege drugs. In de bagage van Nemmouche vonden agenten een revolver en een kalashnikov van het type dat gebruikt werd bij de aanslag. De man had ook een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo'n camera onder zijn kleding droeg. Daarnaast droeg de verdachte een petje dat lijkt op het petje dat de dader van de aanslag op had.

Nemmouche maakte de eerste 24 uur na zijn arrestatie gebruik van zijn zwijgrecht. Hij heeft naar eigen zeggen geen vaste woonplaats. Hij was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij vorig jaar in Syrië zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In 2009 is Nemmouche in Frankrijk tot 2 jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewapende overval. De Fransman was niet bekend bij de Belgische justitie.

Mehdi Nemmouche uit Roubaix, is een Syriëganger die de laatste tijd sterk is geradicaliseerd. Hij had ook een videoboodschap bij zich. Daarin zegt iemand, het is nog niet zeker of dat Nemmouche is, dat hij de aanslag heeft gepleegd. De video zou zijn gemaakt omdat de GoPro-camera die hij bij zich had tijdens de aanval niet werkte. Ook is gezegd dat hij Brussel wilde laten branden.

Een motief voor de aanslag is er nog niet. Ook is niet duidelijk waarom hij Brussel koos. De man heeft nog geen enkele verklaring afgelegd. Wel is bekend dat Nemmouche zich in 2013 bij jihadistische groeperingen heeft gevoegd.

De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie. Als blijkt dat er een ernstig terroristisch gevaar is, dan kan justitie hem tot dinsdag en mogelijk donderdag vasthouden.

Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch stel doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons