TV-tip | Was Paulus een vrouwenhater?

BBC-acteur David Suchet treedt in de voetsporen van Paulus

in Christelijk Nieuws

Hij heeft 13 van de 27 Bijbelboeken van het Nieuwe Testament geschreven. Hij heeft meer dan zestienduizend kilometer afgelegd. Te voet, om precies te zijn. Met Kerst trad BBC-acteur David Suchet in de voetsporen van deze bijzondere man: de apostel Paulus. En hij deed een paar bijzondere ontdekkingen.

Waar ook niet-christenen sympathie hebben voor Jezus, kunnen veel mensen dat niet opbrengen voor Paulus. Hij is niet geliefd vanwege zijn 'vrouwonvriendelijke' en 'starre' uitspraken. Maar was Paulus echt een vrouwenhater? Acteur Suchet: "Tot mijn verbazing heb ik het tegendeel ontdekt. Paulus prees de vrouwen vaak in zijn brieven. Een geleerde die ik ontmoet tijdens mijn reis beweert zelfs dat Paulus de ware grondlegger is van de vrouwenemancipatie. Hij gaf vrouwen volop de ruimte om deel uit te maken van zijn missie."

Kleine Joodse sekte
Acteur Suchet heeft door de Paulus-reis des te meer respect voor de apostel gekregen: "Paulus is altijd al een held voor mij geweest. Zelfs voordat ik zijn opmerkelijke reis gevolgd had, wist ik al dat hij een bijzonder mens was. Zonder zijn enorme inzet was het christendom niet veel meer dan een kleine Joodse sekte gebleven."

In het jaar 40 na Christus, toen Paulus met zijn zendingswerk begon, waren er maar 1000 christenen in het hele Romeinse Rijk. 300 jaar later waren dat er meer dan zes miljoen. Het was vooral Paulus die verantwoordelijk was voor deze explosieve groei van het christendom in zijn rol van apostel, theoloog, brievenschrijver en verstokte reiziger.

De diepgaande kwesties waarmee hij worstelde zoals samenleving, geloof en bevrijding, roepen ook nu nog heftige discussies op. Paulus was een radicale denker die in zijn tijd werd gezien als gevaarlijk en controversieel, en die ook nu nog reacties zou oproepen.

Op zijn reis wil David Suchet ontdekken wat Paulus precies motiveerde. Hij wil uitzoeken hoe Paulus kon zegevieren over het Romeinse Rijk in een ware botsing van beschavingen en een erfenis kon nalaten die voortduurt tot op de dag van vandaag.

Vrouwonvriendelijk en star?
Wat vind jij van Paulus? Heb je ook moeite met zijn 'vrouwonvriendelijke' en 'starre' uitspraken? Of kun je je meer vinden in de ontdekkingen van Suchet? 


De 2-delige documentaireserie 'In de voetstappen van Paulus' is te zien op 22 en 29 juni 2014 om 19.00 uur op NL2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons