Sudanese christenvrouw Meriam Ibrahim vrijgelaten

Meriam Ibrahim overgebracht naar geheime locatie

in Christelijk Nieuws

De Sudanese rechtbank heeft de vrijlating bevolen van Meriam Ibrahim. De jonge moeder was ter dood veroordeeld omdat ze zich had bekeerd tot het christendom. Dat meldt het Sudanese staatspersbureau SUNA maandag.

De 27-jarige Mariam Yahya Ibrahim is inmiddels overgebracht naar een veilige geheime locatie. ,,Haar familie is eerder bedreigd en we zijn bezorgd dat iemand haar iets wil aan doen'', aldus een van haar advocaten. 

Meriam is getrouwd met een Amerikaanse christen. Het doodvonnis zorgde internationaal voor een storm van kritiek. De ambassadeur van Sudan in Nederland kreeg begin deze maand 130.000 handtekeningen overhandigd voor de vrijlating van de vrouw.

Meriam kreeg de doodstraf omdat ze weigerde haar christelijke geloof af te zweren. Ook werd ze tot 100 zweepslagen veroordeeld voor 'overspel'. Meriam is opgevoed door haar orthodox christelijke moeder, haar moslim vader is nooit betrokken geweest bij haar opvoeding. Ze is in het huwelijk getreden met een christelijke man. Dat is volgens de Sharia-wetten die in Sudan gelden, verboden. Een 'moslimvrouw' mag niet met een niet-moslim trouwen: Zo'n huwelijksovereenkomst is ongeldig en wordt gezien als overspel. 

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur op het matje om zijn zorgen over te brengen. ,,Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan’’, zei Timmermans toen.

Amnesty
Wereldwijd sprak ook mensenrechtenorganisatie Amnesty zich uit tegen het gebruik van lijfstraffen en de doodstraf. Mensen strafrechtelijk vervolgen voor overspel en afvalligheid is in strijd met het internationaal mensenrecht. Amnesty beschouwde Meriam Ibrahim dan ook als een gewetensgevangene, omdat ze uitsluitend vanwege haar geloofsovertuiging en identiteit werd veroordeeld. De aanklacht is een schending van het recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. 

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons