Sudan overtreedt eigen grondwet bij uitvoering doodstraf Meriam

"Wanneer het land deze straf gaat uitvoeren, maakt het zich schuldig aan moord"

in Christelijk Nieuws

Afgelopen dinsdag overhandigde stichting Jubilee Campaign en Tweede Kamerlid (CU) Joël Voordewind een juridisch rapport over de zaak Meriam Yayha Ibrahim aan de Sudanese ambassadeur

Afgelopen weekend maakte een hoge functionaris uit Sudan bekend dat Meriam Yahya Ibrahim vrij zou komen. Helaas sprak hij voor zijn beurt, meldde het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Meriam komt voorlopig dus nog niet vrij.

Internationale druk
Sudan staat op het moment onder een enorme internationale druk door deze zaak. Om de druk nog wat op te voeren overhandigde Stichting Jubilee Campaign en Tweede Kamerlid (CU) Joël Voordewind een juridisch rapport aan de Sudanese ambassadeur. In het rapport staat dat de zaak van Meriam Ibrahim de Sudanese grondwet tegenspreekt.

Albert Koop, jurist bij Jubilee Campaign zegt er dan ook het volgende over: "De grondwet schrijft godsdienstvrijheid en gelijke behandeling voor, en verbiedt marteling en onmenselijke behandeling tijdens de detentie. In het geval van Meriam worden al die wetten, en bovendien de door Sudan ondertekende internationale verdragen, overtreden. De rechter heeft deze beslissing genomen op grond van de islamitische shariawetgeving."

Moord
Als de doodstraf van Meriam uitgevoerd wordt dan is Sudan niet alleen schuldig aan het schenden van haar eigen wetgeving, maar staat er ook moord op hun naam. "De uitlatingen van het Sudanese ministerie laten zien dat we druk moeten blijven uitoefenen. Wanneer het land deze straf daadwerkelijk gaat uitvoeren, maakt het zich volgens de eigen wetten schuldig aan moord", zegt Peter Bronsveld, directeur van stichting Jubilee Campaign.
De Sudanese juridische expert dr. Faisal Abdelrahman Taha beaamt dat zijn land niet op de juiste manier bezig is. "De verdragen zijn bindend voor alle partijen. Het internationaal recht staat niet toe dat een staat zijn nationale wetten of grondwet gebruikt om te rechtvaardigen dat zij een ondertekend verdrag niet naleven." Dit geldt dus ook voor Sudan.

Arrestatie
Inmiddels is er opnieuw een vrouw gearresteerd in Sudan. De 37-jarige Faiza Abdalla vroeg haar identiteitsnummer op toen er gevraagd werd naar haar religie, verklaarde ze christendom. Faiza werd direct gearresteerd. Faiza haar achternaam is een moslimnaam, maar zij is christelijk opgevoed. Haar ouders bekeerden zich vlak voor de geboorte van Faiza, maar paste hun naam niet aan. Faiza wordt afvalligheid en godslastering ter laste gelegd. In april werd Faiza haar huwelijk met een Room-katholieke man nietig verklaard, omdat zij gezien wordt als een moslim. En een huwelijk tussen een moslim en een christen is verboden in Sudan.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons