Statistieken: Zondag zeer slechte dag voor Oranje

Nederland won nog nooit op zondag een knock-out wedstrijd

in Christelijk Nieuws

Zondag 29 juni speelt Oranje een beslissende wedstrijd tegen Mexico op het WK in Brazilië. Als de statistieken gelijk krijgen wordt dat een onmogelijke opgave: Oranje won nog nooit een beslissende WK-wedstrijd op zondag...

Uit een analyse van alle WK-wedstrijden sinds 1934 blijkt dat Nederland nog nooit een beslissende zondagse WK wedstrijd heeft gewonnen. Bij alle zeven zondagse knock-out wedstrijden werd Oranje uitgeschakeld.
Als ook de wedstrijden in de groepsfase worden meegerekend blijft zondag de slechtste dag: tweederde van de zondagse wedstrijden werd verloren, terwijl Oranje gemiddeld over alle WK-duels minder dan een kwart verliest.

Vaakst op zondag
Van alle weekdagen komt de zondag het vaakst voor in het wedstrijden-overzicht van Nederland: bijna een kwart van de WK-wedstrijden in de afgelopen 80 jaar was op zondag. In knock-out fase moest Nederland maarliefst 44% van de wedstrijden op zondag spelen - en dat liep dus nog nooit goed af.

Top-dagen
Maandag en vrijdag zijn juist top-dagen voor het Nederlands Elftal: alle wedstrijden op de WK-eindrondes werden op deze dagen gewonnen. Als ook de groepsfase wordt meegerekend haalde Oranje de volle winst uit negen wedstrijden.


Finale
Nederland heeft de pech dat de finale van het WK al sinds jaar en dag op zondag wordt gespeeld. In 1974, 1978 en 2010 was Nederland verliezend finalist. De finale van het wereldkampioenschap 2010 werd 4 jaar geleden gespeeld op zondag 11 juli. Deze zondagse finale werd gespeeld tussen Nederland en Spanje. Na verlenging won Spanje met 0-1 door een doelpunt van Andrés Iniesta. 


De finale wordt dit jaar ook weer gespeeld op een zondag: 13 juli. Als zondag de 'vloek' wordt verbroken en Nederland van Mexico wint, volgen er tot de finale geen wedstrijden meer op zondag.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons