Nacht van de Theologie: "Delen laat je voldaan achter"

Anne Westerduin vertelt hoe God haar leert delen bij Nacht van de Theologie

in Mediatips

Delen ‘doet’ iets met je. Het maakt je gelukkig en laat je voldaan achter. Wanneer je eenmaal de smaak van delen geproefd hebt, raak je er een beetje verslaafd aan. Maar levert het meer op dan een fijn gevoel? Dat theologen daar tijdens de Nacht van de Theologie een bijbels fundamentje onder mogen leggen, vind ik een aardig idee.

Afgelopen jaar was ik in Calcutta in India. Ik was daar tien dagen en vastbesloten om in voetsporen van moeder Teresa me deze dagen uiterst nuttig te maken. Ik had van de 30 kilo bagage er 27 kilo voor de vrouwen en kinderen daar. Ik vloog van project naar project. Mijn spullen kwamen goed van pas. De trip voelde goed. Tot het moment dat ik naast een gehandicapt jongetje terecht kwam. Of ik misschien met één van de kinderen kon spelen? Kijkend naar al die kinderen met hun beperkingen, voelde ik me hardhandig uit mijn comfortzone geduwd. Laat me wat doen, spullen uitdelen, een gebed opzenden, een hut schoonvegen, een vrouwentraining geven, maar wat moest ik hiermee aan?! 

Peperdure zonnebril
Ik zat naast hem en besloot op een goed moment me er aan over te geven. Hij had een leuk koppie, zag ik. Hij had wat van mijn zoon, die voelde vroeger ook zo zacht. Ik aaide hem over zijn magere armpjes en zag hoe hij genoot van die onverdeelde aandacht. Hij zette z’n witte tandjes in de poten van mijn peperdure zonnebril. We spraken elkaars taal niet, maar hij begreep alles wat ik hem in mijn eigen taal toefluisterde. Het was een moment dat ik diep ervoer wat delen doet. Delen van wat echt van jou is, van dat wat je wat kost voordat je ‘ja, neem maar’ zegt. 

Als theologen durven we te dromen van een andere wereld en ernaar te verlangen. In die zin biedt delen zicht op de hemel. Theologie probeert woorden te geven aan dat wat niet te zien is. Theologen staan voor de uitdaging om het geheim van God aan het woord laten komen die altijd anders is en groter is dan wij. De positieve gevoelens die delen bij mensen losmaakt, kunnen aanleiding zijn voor een verwijzing naar het Hogere. 

Na het bezoek zag ik dat in mijn zonnebril diepe krassen zaten. Het nieuwe was er voorgoed af. Even baalde ik hartgrondig, tot ik besefte dat dàt de diepere dimensie van delen is.. Jezus Christus ging ons daar zelf in voor…

Tijdens de nacht van de theologie 21 juni in Amsterdam vertelt Anne Westerduin hoe God haar leert delen. Samen met vele anderen laat ze zicht door de theologie aan het denken zetten over de vraag: 'Ieder voor zich en God voor ons allen?'

Ook naar de Nacht van de Theologie? Reserveer je kaartje via deze link.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons