"Mijn droom? Dat zoekende mensen Jezus leren kennen"

5 vragen aan schrijfster, spreker en trainer Mirjam van der Vegt

in Christelijk Nieuws

Schrijver, spreker en trainer Mirjam van der Vegt vertelde een paar jaar geleden in Eva magazine hoe ze Gods leiding voelde om getuige te zijn in haar eigen woonwijk. Momenteel noemt ze zichzelf een pionier rondom het onderwerp 'stilte' en mag ze hier weer van getuigen.

1. Wat vind je belangrijk om door te geven?
"Als ik geïnspireerd ben, vind ik het heerlijk om dat ook weer te delen met anderen, in de hoop dat we zo met elkaar meer van de liefde van Jezus zullen ontdekken. Wat ik de afgelopen jaren vooral heb mogen doorgeven, is het belang van stilte in je leven. Stilstand is niet altijd achteruitgang, maar heel vaak ook vooruitgang. Uiteindelijk is mijn achterliggende motief dat je elkaar mag laten weten dat je er mag ‘zijn’."

2. Welke bijbeltekst inspireert je?
"Sinds ik intensief met de Bijbel aan de slag ben gegaan voor het Stiltedagboek heb ik veel nieuwe inspirerende teksten mogen ontdekken. De Bijbel is echt een schitterend boek dat nooit verveelt en ik ben er opnieuw van gaan houden. Een van mijn favoriete bijbelteksten is Jesaja 57:15. In hoogheid en heiligheid zal ik tronen met hen die verslagen en onaanzienlijk zijn, opdat de onaanzienlijke geest herleeft, opdat het verslagen hart tot leven komt. De verslagenen in deze tijd zijn de koningen van de toekomst! Dat maakt dat ik nu al anders naar verslagen mensen kijk. Ze zijn geen slachtoffers, maar toekomstige koningen! Ik hoop dat als je zelf verslagen bent, je door deze belofte vanzelf al rechterop gaat lopen."

3. Wie maakt voor jou verschil in je leven?
"Mijn man Alex. Doordat hij in mij gelooft, achter me staat en me aanmoedigt, durf ik stappen te zetten die ik normaal misschien te eng zou vinden. Bij hem kan ik mezelf ‘zijn’, zonder dat hij het geloof in mij verliest. Of je nu wel of niet getrouwd bent, het is belangrijk dat er mensen om je heen zijn die geloven in jouw potentie, in dat wat God in je gelegd heeft. Ik ben heel dankbaar dat ik hem aan mijn zijde heb."

 4. Wie heb je ooit vergeven?
"Dit is een heftige vraag. Twee jaar terug heb ik twee mensen moeten vergeven. Ik ga geen namen noemen, maar kan wel zeggen wat die vergeving met mijzelf heeft gedaan. Ik leed een jaar lang aan heftig eczeem en kwam daar maar niet vanaf. Ik verging van de jeuk en werd er gek van. Ik heb van alles geprobeerd qua medicijnen en diëten en gebedsgenezing. Uiteindelijk ben ik zelfs ook een keer naar Jan Zijlstra gegaan. Daar werd ik niet genezen. Toen kwamen er in een week drie mensen naar mij toe met de vraag: ‘Heb je misschien nog iemand te vergeven?’ En ja, ik wist meteen wie. Ik kon er niet meer onderuit. In een week tijd heb ik deze mensen gesproken en heel bewust vergeven. Binnen in week was ik volledig van mijn eczeem genezen. Dat is een wonder waar ik nog steeds stil van ben. Ik heb er ook nooit meer over gedacht om terug te komen op deze vergeving, want ik zag de helende werking. Een mens is niet gemaakt voor wrok en bitterheid; je gaat eraan kapot. Je moet het achter je laten en niet meer omkijken; dat is mijn les geweest. Ook al was je een slachtoffer, in Gods toekomst ben je een koning. Waarom zou ik dan nog blijven hangen in mijn slachtofferschap? Het klinkt misschien makkelijk, maar is voor mij een heel proces geweest."

5. Welke droom heb je voor...?
"Mijn grote droom is dat meer zoekende mensen Jezus leren kennen. Op de spirituele markt zijn christenen nog te afwezig. Overal is Boeddha verkrijgbaar, maar hoe zit het met Jezus? Daarom heb ik samen met ontwerper Margreet Kattouw de stichting Switch to Silence opgericht. Door middel van producten in woord en beeld hopen we een platvorm van verstilling te bieden. We helpen mensen bij het slaan van ‘geestelijke waterputten’ en hopen dat ze iets zullen ontdekken van de Bron die nooit opdroogt.

Ben je nieuwsgierig naar het artikel in Eva? Lees het hier verder. Meer over het werk van Mirjam vind je via haar site.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons