Kerken houden conferentie over seksueel misbruik

"Alle kerken hebben met de problematiek van seksueel misbruik"

in Christelijk Nieuws

Kenniscentrum Movisie houdt samen met alle Nederlandse kerkgenootschappen op 7 november 2014 een conferentie over seksueel misbruik in de kerk.

(imported body)

De conferentie Een Veilige Kerk is bedoeld om kerken en meldpunten bij elkaar te brengen, expertise en kennis te delen, aldus Ineke van Dongen van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties, een van de organisatoren van de dag.

Handen ineen slaan
"Alle kerken hebben met de problematiek van seksueel misbruik in kerkelijke relaties te maken", zegt Van Dongen. "Het is goed om de handen ineen te slaan. We kunnen elkaar verder brengen. Op gebied van preventie, maar ook op het gebied van situaties die we in de kerk niet willen."

Een veilige kerk
Aanleiding voor het project Een Veilige Kerk is het onderzoek van de Commissie Deetman naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in 2011. Sindsdien staat de problematiek bij meerdere kerken op de agenda. De afgelopen twee jaar is gewerkt aan het opnemen van het onderwerp in theologische opleidingen en het uitwisselen van ervaringen. Ook is een website in het leven geroepen: www.eenveiligekerk.nl.

Het zwijgen van de kerk
Vrijdag zendt de EO het bekroonde Franse drama Het Zwijgen van de Kerk uit. Deze film vertelt op indringende wijze het verhaal van misbruik in de kerk. Als de jonge vader Gabriël de pater ontmoet die hem als kind heeft misbruikt, besluit hij het recht in eigen hand te nemen. De film grijpt terug op de zaak Pican uit 2000, toen een pastoor, met verkrachtingen en andere zedendelicten op zijn kerfstok, achttien jaar cel kreeg.

Bron: FD

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons