Kamer wil uitstel voor melden misbruik

Tweede Kamer wil uitstel voor melden van misbruik binnen Rooms-Katholieke kerk

in Christelijk Nieuws

De Tweede Kamer wil dat de kerkelijke autoriteiten ook na 1 juli nog openstaan voor meldingen van seksueel misbruik en (geestelijke) mishandeling in de Rooms-Katholieke Kerk. Het gaat om zaken die verjaard zijn of gepleegd door mensen die inmiddels zijn overleden.

De officiële termijn loopt af op 1 juli, zo is eind vorig jaar afgesproken, maar de meeste fracties willen dat de kerk soepel is voor ,,schrijnende'' gevallen die zich hierna nog melden.

De SP en het CDA drongen donderdag aan op een jaar verlenging van het meldpunt tot 1 juli 2015. Maar de andere partijen en ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vinden dat de regeling een keer moet aflopen en willen zich niet op een nieuwe termijn vastleggen. Het onderzoek van de commissie-Deetman naar het misbruik loopt 4 jaar. Slachtoffers krijgen erkenning en maken aanspraak op een schadevergoeding.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt het karig dat slachtoffers binnen 4 jaar aan de bel moeten trekken, terwijl ,,de kerk er tientallen jaren alles aan heeft gedaan om deze praktijken in de doofpot te stoppen. En alle gevallen zijn toch schrijnend?'' Opstelten zal met de voorzitters van de Bisschoppenconferentie en van de Konferentie Nederlandse Religieuzen in overleg gaan en de vinger aan de pols houden hoe het verder gaat.

Overigens kunnen slachtoffers van misdrijven door nog levende daders in zaken die niet verjaard zijn, die blijven melden bij de kerk. Die worden aan de politie doorgegeven.

Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons