'Ik kan stevig jaloers zijn op mensen die onbezorgd happy in het leven staan'

in Mediatips

VU-theoloog Maarten Wisse in gesprek met Elsbeth Gruteke

Maarten groeide op in het Zeeuwse Aagtekerke, in een Gereformeerde Gemeente-milieu. Dat maakte hem skeptisch over alles waar toe-eigening voor staat: alle manieren waarop mensen denken God in hun vingers te hebben. "Een kerk kan zeggen: wij hebben de juiste leer en bij de anderen mankeert daar wat aan. Of: als je bidt, gebeurt er wat, als je niet bid, gebeurt er ook niets". Kritiek op dat soort te snelle toe-eigening is nodig, aldus Wisse.

Impact

Na zijn studie en promotie raakte Wisse overspannen. "Ik ontdekte de enorme impact die kerkelijke rituelen op mij hadden. Die kostten energie zonder dat ik het in de gaten had. Mijn lijf dicteerde 'je moet naar de kerk', terwijl een ander stuk in mij zei 'nee, nu niet'. Ik heb mijzelf toen op dieet gezet qua kerkgang. Dat hielp. Zo leerde ik mezelf bewust die ruimte te gunnen", aldus Wisse. Hij is er een ander mens door geworden: 'Het is nu rustiger in mijn hoofd. Ik kan genieten van niks doen".

Genomineerd boek

Wisse's boek 'Zo zou je kunnen geloven' is genomineerd als het beste theologische boek van 2014. Zaterdagavond, tijdens de Nacht van de Theologie, wordt bekend welk boek deze titel in de wacht sleept.

In het Radio-5-programma 'Onderweg' (EO) spreekt Elsbeth Gruteke zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en twijfel.

Het gesprek wordt uitgezonden zaterdagavond om 20.02 uur op radio 5. Na te beluisteren én verfilmd te bekijken op eo.nl/onderweg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons