Historische omhelzing Peres en Abbas in Vaticaan

Gesprek over vrede 'in religieuze zin'

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus, de Israëlische president Shimon Peres, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de orthodoxe patriarch Bartholomeüs hebben zondagavond in de Vaticaanse Tuinen samen gebeden voor vrede

Vóór het gebed kwam het tot een ,,historische omhelzing'' tussen Peres en Abbas, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

,,Vrede sluiten vraagt om moed, meer nog dan oorlogvoeren'', aldus de paus. Naast moed is voor het sluiten van vrede ,,sterkte en geduld'' nodig. Israëli's en Palestijnen onderhandelen al jaren vergeefs over vrede. Onlang is een nieuwe, door de Amerikanen gesteunde onderhandelingsronde op niets uitgelopen.

Via Twitter (#weprayforpeace) had de leider van de Rooms-Katholieke Kerk ,,alle mensen van goede wil'' opgeroepen om mee te bidden voor vrede in het Midden-Oosten. De bijeenkomst vond plaats in de tuinen van de kerkelijke staat op een plek waar geen beelden zijn van christelijke heiligen waaraan joden of moslims aanstoot hadden kunnen nemen.

Na de bijenkomst met christelijke, joodse en islamtische gebeden plantten Franciscus, Peres en Abbas samen een olijfboom, traditioneel een symbool voor de vrede. Daarna trok de paus zich met zijn gasten voor een gesprek terug.

Franciscus nodigde de twee presidenten eind mei uit tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten. Hij onderstreepte dat hij niet wil bemiddelen in het conflict, maar met Abbas en Peres over vrede wil praten ,,in religieuze zin''. Met het gezamenlijke gebed hoopt de paus bij te dragen aan een sfeer waarin de dialoog tussen Israël en de Palestijnen weer op gang komt.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons