Geschokt door de doornenkroon

in Mediatips

“Als vierjarige was het een enorme schok voor me om afbeeldingen van Jezus met een doornenkroon te zien. Ik wilde toen al precies weten wat er gebeurd was", zegt Désanne van Brederode zaterdag tegen Elsbeth Gruteke in 'Onderweg'.

Het geloof sloeg al vroeg naar binnen bij Van Brederode. In het programma vertelt de schrijfster een uur lang openhartig over haar leven en de plek die kerk en geloof al vanaf haar vroege jeugd innemen. De persoon van Jezus Christus kreeg voor haar een centrale rol, zegt ze.
 
Regelmatig bidt ze ’s avonds voor ze gaat slapen het gebed dat Jezus Zijn discipelen leerde: het Onze Vader. “De eenvoud die er in dat gebed zit maakt het sterk. Neem de bede 'zoals wij anderen hun schuld vergeven'. Hoe vaak doe je dat? Heel vaak niet! Wat zit dat gebed toch goed in elkaar, denk ik dan."

Deemoed
‘Deemoed’ vormt voor Desanne ‘bijna een van de essenties van het geloof’. "Het is een deugd die helemaal niet van deze tijd is", erkent ze. Ze omschrijft het  als het besef van de grootheid van God, en dat alles wat je doet altijd beperkt blijft.  ‘Maar het betekent niet dat je je licht onder de korenmaat hoeft te zetten of de hele dag een soort nederige kruiperigheid hoeft te laten zien’.
 
Geen bestseller
Over haar boek 'Stille Zaterdag' zegt Désanne: "Ik wist al van te voren: dit wordt geen bestseller. Die heb ik ook nooit gehad trouwens. Maar toen heb ik gedacht: wat wil ik? Wil ik een goedverkopende auteur worden, voor zover je dat in de hand hebt? Of ben ik blij als mensen geraakt worden door bepaalde dingen die ik schrijf? En ik dacht: je kunt beter die kleine groep mensen echt iets geven wat je uit het diepst van jezelf probeert te halen, dan iets makkelijkers te schrijven om veel mensen te vriend te houden."
 
Van Brederode is zaterdag 14 juni tussen 20.00-21.00 uur te gast in EO’s Onderweg, gepresenteerd door Elsbeth Gruteke. De aflevering staat nu al online.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons