Europese Festival voor religieuze TV toetst positie van religie in samenleving

Europese Televisie Festival voor religieuze programma's

in Mediatips

Het Europese Televisie Festival voor Religieuze Programma's, 11-14 juni in Hilversum, verkent volgende week of religieuze expressie zich (nog steeds) afspeelt in de publieke ruimte of zich heeft verplaatst achter de voordeur. Het thema komt tot uitdrukking in bijdrages van verschillende sprekers, maar uiteraard ook in een selectie van programma’s die gemaakt zijn in alle windstreken van Europa. Het evenement wordt georganiseerd door de internationale mediaorganisaties SIGNIS (World Catholic Association for Communication, rooms-katholiek) en WACC (World Association for Christian Communication). Gastheren zijn de Nederlandse christelijke omroepen KRO-NCRV, RKK, EO en IKON.

Het festival, dat om de drie jaar wordt gehouden, vindt plaats in het EO-gebouw. Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, opent het festival. De prijsuitreiking voor de voorgeslecteerde Europese televisieprogramma’s is, na drie dagen kijken en oordelen, in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.Festival Award


Aan het eind van het festival wordt een prijs uitgereikt voor de beste levensbeschouwelijke tv-productie. Uit 62 inzendingen werden er 29 geselecteerd. Deze programma’s, die alle op het festival worden vertoond, behandelen onderwerpen uit diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities. De programma’s komen uit tien verschillende Europese landen. Nederlandse kanshebbers zijn Mensjesrechten-Feifei en God op IJtje (IKON), Schepper & Co (NCRV), Het eilandgevoel van Schiermonnikoog (RKK), Kruispunt (RKK), Kerst met de Zandtovenaar (KRO/RKK), The Passion (EO/RKK), De Abdij van Westvleteren (uitgezonden door RKK), Ik zie, ik zie (EO), Zoek de Verschillen (Joods Omroep),  In de Geest van Zen (BOS) en Grote Genade (Limburg1). Sprekers


Thema van het festival is: ‘Achter de voordeur of duidelijk zichtbaar: religie in een pluralistische samenleving’. Daarover spreken VU-theoloog Manuela Kalsky en de Britse tv-presentator Roger Bolton. Ook is er onder leiding van Jacobine Geel een paneldiscussie tussen Roderick Vonhögen, Monique Samuel en Hassnae Bouazza.Deelnemers


De rond de tachtig deelnemers zijn producers, programmamakers en eindredacteuren vanuit heel Europa. In het festival programma is ook veel tijd voor uitwisseling van ervaring en vakkennis.18e festival

Het festival wordt voor de achttiende keer gehouden. De eerste keer was in 1969, in Monte Carlo, de meest recente versie vond plaats in Berlijn (2010). De basisorganisatie van het festival ligt steeds bij WACC en SIGNIS, voor iedere aflevering wordt samengewerkt met lokale omroepen.

De voertaal van het festival is Engels.

Aanmelden en info via deze link

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons