Eerste schadeclaim aan kerk Polen om misbruik

in Christelijk Nieuws

In Polen heeft voor het eerst een slachtoffer van seksueel misbruik een schadeclaim ingediend tegen de Rooms-Katholieke Kerk.

De nu 26-jarige klager werd als 12-jarige misbruikt door een priester. Hij eist zo'n 50.000 euro van het bisdom dat de priester met kinderen liet werken ondanks het feit dat zijn pedofiele neigingen bekend zouden zijn geweest. Ook eist het slachtoffer excuses. De dader is al tot 2 jaar cel veroordeeld.

De behandeling van de zaak voor de rechtbank in Koszalin begon vrijdag en zal naar verwachting maanden in beslag nemen. Er worden meerdere Poolse bisschoppen als getuigen gehoord. Volgens de nieuwe primaat van de Poolse kerk, aartsbisschop Wojciech Polak, ligt de verantwoordelijkheid voor seksueel misbruik bij de dader en niet bij de kerk. Wel wil hij met gebed berouw tonen en de slachtoffers om vergiffenis vragen.

 

Bron & foto: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons