Dubbelinterview met Wietze de Jager en Paul Visser

in Christelijk Nieuws

Wietze de Jager, zoon van een Vrijgemaakte dominee, is dj bij radiostation Q-music. Een tijd lang stond zijn geloof op een laag pitje, tot hij in Amsterdam bij dominee Paul Visser in de kerk terechtkwam. “Ik houd van stappen op vrijdagavond. Daar hoeft dominee Visser niet bij te zijn.”

Wietze (25): “Dominee Visser is heel open minded; hij blijft zichzelf en gaat vaak op zijn gevoel af, maar ondertussen kan hij op zondagochtend wel een confronterende preek houden. Die combinatie zoek ik in een dominee, maar was ik nog niet eerder tegengekomen. Ik heb die confrontatie met de waarheid ook nodig; dat ik anders de kerk uitloop dan ik er binnenkwam.

Een paar jaar geleden ging ik met mijn broer mee naar een dienst. Het klinkt zweverig, maar het voelde alsof Vissers preek voor mij was. Nadien gaf hij mij een stevige hand, boog voorover en vroeg meteen door. Later ben ik bij hem thuis geweest om eens door te praten. Hij adviseerde me om een bijbelcursus te volgen, en uiteindelijk ben ik lid geworden van zijn kerk.

Inhoudelijk vertaalt Visser zijn verhaal naar nu, maar met de liturgie heb ik soms moeite. Dan denk ik bij een psalm: ‘Wat zing ik nou eigenlijk?’ Visser verandert dat nog niet – misschien moet ik ’m daar eens op bevragen.

Visser heeft mij laten zien dat God in kleine dingen zichtbaar is; dat ik Hem mag danken voor mijn auto of baan. Maar ook dat ik mezelf minder belangrijk hoef te vinden. Zonder groot ego kom je niet op de radio, maar mijn geldingsdrang is door zijn preken wel afgenomen. Die aandacht en roem is leuk voor nu, maar het leven is niet alleen bedoeld om er tot je 67e één groot feest van te maken omdat straks alles voorbij is. Toch worstel ik daar soms nog mee...

Ik houd van lekker stappen op vrijdagavond. Beetje gekkigheid uithalen. Daar hoeft dominee Visser niet bij te zijn – werk en privé houd ik graag gescheiden. Toch loop ik soms tegen dilemma’s aan, bijvoorbeeld als liedteksten over de schreef gaan. Maar moet ik dan weggaan? Er afstand van nemen? Dat is niet geloofwaardig, omdat ik verder op de radio ook niet de liefste ben. Ik heb hier wel eens met Visser over gepraat, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer obstakels ik tegenkom. Hij zou me hier best eens dieper over mogen doorzagen.”
 

Dominee Visser (55): “Wietze vertelde dat mijn preken hem raakten, dat het anders was dan hij gewend was. Dat verraste mij, want onze PKN-gemeente is best traditioneel. Wietze zit altijd geboeid te luisteren. Dat de Geest zich met allerlei soorten mensen inlaat, blijft me verrassen; ik mag dat voor mijn ogen zien gebeuren en dat maakt me vrolijk.

Al snel belde Wietze me. Of zijn werk bij Q-music wel te combineren was met christen zijn. Ik heb toen gezegd: ‘Laat die dingen samen opgaan en probeer eerlijk te blijven. Mocht de spagaat te groot worden, dan wil ik dat je dat zelf ontdekt, ik kan die keuze niet voor je maken.’ Ik wil niet bij voorbaat een oordeel vellen over zijn werk als dj. We focussen soms eenzijdig op zoiets als discutabele liedteksten, maar er zijn ook gerenommeerde bedrijven als KPMG met dubieuze handeltjes; moet ik gemeenteleden die daar werken dan ook vragen weg te gaan? Misschien kan Wietze op een gegeven moment tegenover collega’s verantwoording afleggen van de hoop die in hem is, zoals Petrus zegt, of vooroordelen over gelovigen uit de weg ruimen. Waar je ook werkt, je kunt het verschil maken – zonder gelijk de dienst uit te maken. Het is voor Wietze de kunst én geworteld te raken in Christus, bewust daar uit te leven, én verantwoord zijn werk te doen bij Q-music.

Kijk: als Wietze met veel enthousiasme geregeld songs aankondigt die haaks staan op het Evangelie, zou ik hem wel vragen hoe hij dat ziet. Dat is mijn opdracht; niet om hem af te serveren, maar om hem erbij te houden. Ik zie mezelf als het ‘hondje van de Herder’ dat blaft als het nodig is, en zo nodig een schaap even in z’n poot bijt als die écht de verkeerde kant op gaat.”


Tekst: Wilfred Hermans
Beeld: Dik Nicolai
Bron: Visie 2014, nr. 24

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons