“De aarde zit boordevol hemel”

5 vragen aan boer en filosoof Jan Huijgen

in Geloven

De ‘Eemlandhoeve’ van boer en filosoof Jan Huijgen is niet zomaar een boerderij: organisaties houden er seminars, schoolklassen krijgen er rondleidingen en in de landschapswinkel kun je biologische producten kopen. “Ik ben een boerenjongen die graag op het land - tussen de koeien - droomt van nieuwe verbindingen tussen de boer en de burger.” EO/Geloven stelt Jan Huijgen vijf vragen.

Jan Huijgen is boer én filosoof, en dat gaat volgens hem prima samen: “Ik heb een tik om te overpeinzen wat er gebeurt, na te denken over mensen, wat het leven is en wat ze drijft. Mijn bevindingen pas ik toe op landbouw, voedsel en de maaltijd. Overigens schijnt overpeinzen in het Hebreeuws hetzelfde te zijn als herkauwen van een koe, dus wat is een betere plek om dit te doen?”

1. Wat vind je belangrijk om door te geven?
“Rond de boerderij heb ik – samen met mijn vrouw Maaike – een oase mogen creëren, waarin stilte, verrassende ruimtesferen met wonderlijke mensen en eerlijk eten weer centraal staan. Rust, ruimte en rechtvaardigheid vind ik namelijk belangrijke waarden die ik graag wil overdragen.”

2. Wat is jouw drijfveer om voor de Eemlandhoeve te werken?
“Diep in mijn hart schuilt een intens verlangen naar het Koninkrijk van God. Dan komt die paradijselijke schepping weer terug in nieuwe gedaante. Kijk alleen al naar de 300 plantensoorten, 50 vogelsoorten en alles ertussen - nu al op de hoeve. Ik verlang naar een gemeenschap van mensen van alle soorten en maten - gemankeerd zoals we allemaal zijn – die zich verwonderen over het schone van de schepping, de gemeenschap en uiteindelijk ook van onze Heer. We moeten voorbij ons hoofddenken naar ons hartsverlangen. Echte boerenliturgie!”

3. Wat is jouw ultieme genietmomentje?
“Dat zijn meerdere dingen:

- liggen in het gras luisteren naar een kwetterende leeuwerik;
- een springend kalfje in de wei;
- een onverwacht gesprek van hart tot hart met een gemankeerd persoon;
- genietend aan een mooi gedekte sjabbath-avondmaaltijd, gemaakt door mijn vrouw met mijn kinderen;
- een bezoek van een wonderlijke mens van de Heer - de Patriarch van Constantinopel;
- en tenslotte van dit mooie gedicht (van Elisabeth Barrett Browning):

De aarde zit boordevol hemel
en elke struik, hoe gewoon ook
staat in lichte laaie van God
Maar enkel hij die het ziet
doet zijn schoenen uit
De rest zit er omheen
en plukt bramen


4. Wat is het eerste dat je doet als je ’s ochtends opstaat?
“Nog voor het opstaan zoek ik betekenis in wat mij ’s nachts is overkomen, of in wat ’s morgens het eerste bij me opkomt. Ik wil eerst stil biddend bij onze Heer zijn. Vervolgens ga ik met mijn vrouw en kinderen eten, kop ik de krant en breng ik onze Marith – ons pareltje – naar de basisschool. Dan ga ik naar de Hoeve om voor de koeien te zorgen, en is mijn dag al volop begonnen.”

5. Wat doe je bij tegenslag in je leven?
“Ik ga het land in. Rust zoeken bij de koeien voor mijn geplaagde, getergde of verslagen ziel. Waarom-vragen stellen. Pijn van de teleurstelling ervaren, mezelf ruimte geven. Bij heftige tegenslag worstel ik met de wan-hoop erachter en moet ik boosheid echt een plek geven. ‘Weest toornig maar zondig niet’ is dan een hele klus voor mij!

Naast de rust zoek ik mensen met wie ik mijn tegenslag kan delen. Ik heb een paar kostbare vrienden, die helpen mij weer het vertrouwen te vinden, zoals ik Psalm 51 staat: ‘Geef mij een vaste geest, die diep van binnen U blijft beminnen.’ Psalmentaal is zo rijk! Voer voor de ziel…”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons