Christenen Java steeds meer in het nauw

Zeven protestantse kerken gesloten onder druk van islamisten

in Christelijk Nieuws

De autoriteiten van de Indonesische provincie West-Java hebben deze week onder druk van islamisten zeven protestantse kerken gesloten. Dat meldde het Katholiek Nieuwsblad woensdag op basis van berichten van AsiaNews.

(imported body)

Volgens de autoriteiten voldoen de kerken niet aan de bouwvoorschriften en zouden ze daarom dicht moeten. Een van de betrokken predikanten zegt dat een groot aantal gelovigen "om veiligheids­redenen" is verhuisd naar andere plaatsen. In december sloten de autoriteiten op West-Java ook al vier kerken onder druk van islamitische groeperingen.

In elkaar geslagen
Naar aanleiding van de  aanval van een groep extremisten tegen de parochie van de Heilige Familie in Banteng, dringt de aartsbisschop van Semarang op Java er bij de Indonesische overheid op aan een onderzoek te starten. Onbekenden vielen er zondag de woning binnen waar de gelovigen wekelijks verzamelen voor het rozenkransgebed. Twee gelovigen werden in elkaar geslagen. Kort daarna werd ook de woning van een plaatselijke uitgever bestormd.

Onderzoek
De aartsbisschop maant de overheid aan tot een onderzoek en de bestraffing van de daders. In dezelfde regio vonden ook al verschillende aanvallen plaats tegen de islamitische Ahmadi-minderheid. Met de pas ingevoerde sharia is het de vraag of het soelaas zal bieden. Radicale groepen willen dit uitbreiden naar andere gebieden in Indonesië.

Bron: Kerknet/Reformatorisch dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons