"Christenen in Mosul nu nog veilig"

Noord-Iraakse stad zou in de greep van moslim-terreurgroep ISIS

in Christelijk Nieuws

Nu de Iraakse stad Mosul grotendeels in handen is van rebellen, hebben honderden christenen de stad hals over kop verlaten. Maar de achtergebleven christenen worden vooralsnog met rust gelaten. De werkelijkheid zou wel eens anders kunnen zijn dan het lijkt.

'Een priester uit Mosul ontvluchtte gisteren de stad, toen hij door de milities werd aangehouden. Hij was herkenbaar als geestelijke. Maar ze hebben hem netjes doorgelaten en geen vinger naar hem uitgestoken. Dat stemt ons hoopvol', vertelt Yatron Shmuel aan de telefoon vanuit de aangrenzende Vlakte van Nineve. Shmuel is afkomstig uit Mosul en werkt er. Zijn uitgebreide contacten op hoog niveau in Mosul geven hem een goed beeld van de situatie.

Geen ISIS?
Internationale media berichten dat ISIS, de islamitische terreurgroep die berucht is vanwege extreme wreedheden, grote delen van Mosul in handen heeft. De christelijke nieuwssite WorldWatch Monitor meldt dat wel duizend christelijke families weggevlucht zijn voor de radicalen. Maar de werkelijkheid zou wel eens anders kunnen zijn dan het lijkt: 'Tot nog toe hebben deze rebellen in Mosul niets ondernomen tegen de christenen in de stad. Ze willen ook geen ISIS genoemd worden.  We weten al langer van de alliantie tussen radicale groepen als ISIS en Al Qaeda enerzijds, en Baathisten anderzijds. Het lijkt erop dat dit vooral Baathisten zijn; van het oude regime van Sadam Hussein. Dat is voor de christenen goed nieuws; een deel van de christenen staat zelfs positief tegenover de Baathisten'.

Zware gevechten verwacht
Toch maakt Shmuel zich zorgen, want hij verwacht dat het Iraakse leger in de tegenaanval zal gaan, en dat daarbij burgers ook het slachtoffer zullen worden. 'Dat is nu het grootste gevaar voor de christenen van Mosul. Maar een snelle invoering van de sharia-wetgeving verwacht ik niet.' 

Updates 13.30 uur
De rebellen, al dan niet ISIS, hebben zojuist vanaf de minaretten in Mosul laten omroepen dat niemand de kerken en christenen mag aanvallen.
Tot nog toe zijn 150 - 160 Assyrische (christelijke) families gevlucht uit Mosul, zegt Ashur Sargon Eskrya van de Assyrian Aid Society. Dat is de grootste hulporganisatie van Assyrische christenen in Irak.Tekst: Matthea Vrij (EO) 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons