'Amsterdamse dominees gaan de kerk uit'

in Christelijk Nieuws

Via het Loket Levensvragen gaan protestantse dominees in Amsterdam deze zomer de kerk uit. Zij voeren gesprekken met allerlei mensen in de stad, die zich melden bij het Loket Levensvragen. Gesprekken die gaan over kwetsbaarheid, schuldgevoelens, relaties, werk, spiritualiteit en meer.

Dominees spreken over het algemeen vooral met de leden van de eigen geloofsgemeenschap. Via het Loket Levensvragen gaan zij het gesprek aan met mensen die geen kerklid zijn. Dominee Trinus Hibma: "Ik geef iemand in een gesprek graag de ruimte om te laten zien wie hij of zij werkelijk is. In onze maatschappij heerst een afrekencultuur, er wordt wat mij betreft nogal hard over elkaar geoordeeld. Zelf heb ik geleerd hoeveel kracht er in kwetsbaarheid schuilt."

Iedereen heeft weleens vragen over zingeving, tegenslag, geluk en liefde. Dominees zijn er goed in om over dit soort vragen met mensen na te denken. Zo'n gesprek is anders dan met vrienden of de psycholoog. Een gesprek met een dominee is een ontmoeting op een dieper niveau.

Dominee Rosaliene Israel: "Mensen voelen aan dat ze vertrouwelijkheid mogen verwachten van een dominee. Door de verhalen die ik hoor, word ik zelf ook geraakt, omdat ik altijd ergens overeenkomsten zie met mijn eigen geschiedenis. Het verschil tussen de aanpak van een psycholoog en een dominee? De aandacht voor de unieke kracht in ieder mens staat voorop in het gesprek en is geen bijzaak."

De dominees willen niet met het vingertje zwaaien zoals vaak gevreesd wordt, maar open en zonder oordeel naar het verhaal van mensen luisteren. Zo zegt dominee Bas van der Graaf: "Als ik een gesprek heb met iemand die helemaal geen kerkelijke of gelovige achtergrond heeft, kom ik zelf ook in een vreemde situatie terecht. Ik ben dan extra voorzichtig met mijn eigen opvattingen."

 

Bron: PKA

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons