Wereldwijde acties tegen doodstraf Meriam

620.000 Amnesty-supporters roepen op tot vrijlating

in Christelijk Nieuws

Wereldwijd komen mensen in actie tegen het doodvonnis van de Sudanese vrouw Meriam Yehya Ibrahim. De acht maanden zwangere christelijke vrouw werd afgelopen donderdag veroordeeld tot zweepslagen en de doodstraf, omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘overspel’ en ‘afvalligheid’. Inmiddels hebben een groot aantal Sudanese organisaties, de VN, wereldleiders en meer dan 620.000 Amnesty-supporters opgeroepen tot haar vrijlating.

Over de hele wereld is er met afschuw gereageerd op het vonnis van Meriam. Momenteel zit ze vast met haar ruim anderhalf jaar oude zoontje. In afwachting van haar bevalling heeft de recthbank besloten dat haar doodstraf pas over twee jaar wordt uitgevoerd. Zoals in Sudan gebruikelijk is bij ter dood veroordeelden zit ze met haar voeten vastgeketend. De ketens zijn erg zwaar en elke beweging is pijnlijk.

Overspel en afvalligheid
Meriam werd in augustus 2013 gearresteerd en aangeklaagd wegens overspel, omdat ze met een christelijke man is getrouwd. In Sudan geldt de Sharia-wetgeving, die bepaalt dat een moslima niet mag trouwen met een niet-moslim.

Daarnaast is Meriam aangeklaard voor afvalligheid, aangezien ze ook heeft verklaard dat ze christen is. Meriam is christelijk opgevoed door haar moeder. Haar vader, een moslim, was tijdens haar jeugd afwezig.

In beroep
Amnesty International meldt dat Meriams advocaten in beroep zijn gegaan tegen de veroordeling van Meriam. Als de zaak niet leidt tot haar vrijlating, zullen ze de zaak voor het Sudanese Hooggerechtshof of het Constitutioneel Hof van Sudan brengen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons