Wereld zwijgt over christenvervolging

in Christelijk Nieuws

Het hoofd van het Italiaanse semi-overheidsinstituut Observatorium voor de Godsdienstvrijheid Massimo Introvigne heeft kritiek geuit op het zwijgen van de media over de christenvervolgingen in veel delen van de wereld.

Christenen vormen vandaag de meest vervolgde groep ter wereld, maar daarover wordt "het minste gesproken", aldus de socioloog. Hij spreekt van 105.000 slachtoffers op jaarbasis. Deze getallen worden vaak niet bekend gemaakt "want ze zitten velen in de weg". Over de moordenaars heeft men het niet graag "want die zijn machtig en gevaarlijk, sommigen beschikken over nucleaire wapens, anderen over olie, weer anderen kopen onze producten of de waardepapieren van onze staatsschulden".

Veelal zijn moslimfundamentalisten de vervolgers; "vanzelfsprekend zijn niet alle moslims fundamentalisten, en niet alle fundamentalisten doden christenen, mogelijk beperken sommigen zich slechts tot discriminatie", aldus Introvigne: "maar de extremisten van het fundamentalisme vermoorden jaarlijks duizenden christenen".

De wetenschapper herinnert aan de jongste massamoord in Nigeria: daar heeft de fundamentalistisch-islamitische terreurgroep Boko Haram 10.000 christenen gedood in de afgelopen twaalf jaar. Ook andere landen zijn getroffen: in Indonesië worden bijvoorbeeld scholieren - vooral meisjes - aangevallen en vermoord, alleen omdat ze een katholieke school bezoeken. "En je zou hier nog talrijke andere voorbeelden kunnen aanhalen, van Somalië tot Mali", aldus Introvigne.

Vervolgende staten zijn ook Noord-Korea en China. In China is er "ondanks grootse economische successen geen godsdienstvrijheid". In de Indische staat Orissa en in Sri Langa mengen zich extremistisch-fundamentalistische aanhangers van oostelijke religies "die op zichzelf vreedzaam en tolerant zijn" met politiek nationalisme en ze doden christenen, "verbranden die zelfs levend". Introvigne wees echter ook op de discriminatie van christenen in Europa, soms zelfs bij wet.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons