'Waarom heb ik het ongeluk wel overleefd?'

in Geloven

Toen er in 1995 plots brand uitbrak op de boot waar visser Haaije de Jong werkte, veranderde alles in het leven van de visser. Bij dit ongeluk zijn drie bemanningsleden omgekomen. Door dit ongeluk is Haaije gehandicapt geworden en loopt hij voor de rest van zijn leven op krukken. Toch heeft hij nooit zijn geloof verloren: “Ik kende Jezus al daarvoor. Het enige wat ik me afvroeg was waarom ik het wel overleefde. We waren met zijn drieën.”

Ze waren ergens 140 kilometer boven Schier toen de netten binnengehaald moesten worden van de Urker kotter. Het water ging wel flink tekeer maar Haaije was dit wel gewend. Maar hierdoor was er wel een gasfles omgevallen waarbij een gaslek was ontstaan. De kraan werd dichtgedraaid, maar er was geen rekening gehouden dat het gas erg zwaar was en in het ruim bleef hangen. Door een klein vonkje explodeerde het hele voorschip. “Ik werd gelanceerd en werd tegen de voorkant van de brug gesmeten”. Haaije zijn heupen waren verbrijzeld en zijn staartbeen was weggeslagen. Haaije lag gewond op het dek en door de rookontwikkelingen dreigde hij te stikken: “Ik heb me toen, net als in het leger, op mijn ellebogen weggesleept. Soms maak je het erger als je beweegt, maar als ik bleef liggen zou ik stikken”. Haaije werd per helikopter naar de Duitse Kiel gebracht.

Haaije heeft ondanks het ongeluk geen enkel moment paniek gevoeld en hij is achteraf ook nooit opstandig geweest. Hij vraagt zich wel af waarom hij het wel heeft overleefd. “God zal wel een bedoeling hebben met mijn leven. Maar vertel dit maar aan de weduwen. Ik heb daar geen antwoord op. Het is God die alles in de hand heeft. Natuurlijk blijven de vragen maar ik heb een zekere rust ervaren.”

Volgens Haaije is geloof meer dan hoop, het is vertrouwen. Haaije heeft het allemaal achter zich gelaten, volgend jaar is het precies 20 jaar geleden na het ongeluk. Haaije: “We hebben een groot gezin van acht kinderen en we zijn rijk gezegend dat alles op zijn pootjes terecht is gekomen.” Ondanks dit vreselijke ongeluk mist Haaije het vissersleven nog steeds: “Het voldane gevoel van de visserman. Maandag weg met de spanning wat de week oplevert en vrijdag weer voldaan naar huis. Dat krijg je nergens. Dat is aan de wal toch echt anders.”

Dat voldane gevoel heeft hij een beetje teruggevonden door zijn hobby zweefvliegen. Haaije is het meest op zijn gemak in de natuur: “De schepping is zoiets bijzonders. Zo'n weiland al, daar kan ik God echt voor danken. Vaak ga ik na de kerkdienst op zondag even het weiland in en altijd is er weer iets nieuws te zien.” 


Woensdag is het verhaal van Haaije de Jong te zien in 'Geloven op 2' om 17:05 op NL2

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons