VN-commissie: Vaticaan liet misbruik toe

in Christelijk Nieuws

De VN-commissie tegen martelingen eist dat het Vaticaan maatregelen neemt om aan het jarenlange "klimaat van straffeloosheid'' van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken een einde te maken.

Tijdens een hoorzitting van de commissie in Genève zei het Amerikaanse commissielid George Tugushi dat de instelling van een internationale commissie die paus Franciscus moet adviseren over de strijd tegen seksueel misbruik door geestelijken, een zeer positieve stap is, maar dat dat niet voldoende is. Zij is geen onderzoekscommissie, hield hij de delegatie van het Vaticaan voor.

De Vaticaanse delegatie wees erop dat het Vaticaan alleen binnen het grondgebied van Vaticaanstad bevoegd is om geestelijken die van misbruik worden verdacht, aan te pakken. Buiten het Vaticaan is het een zaak van het land waarin zij wonen, zei delegatieleider aartsbisschop Silvano Tomasi aan het begin van de hoorzitting.

Eerder dit jaar uitten deskundigen van de kinderrechtencommissie van de VN scherpe kritiek op de aanpak door het Vaticaan van het seksueel misbruik. Zij eisten in een rapport dat de geestelijken die zich eraan schuldig hebben gemaakt, onmiddellijk worden weggestuurd. Regels die het Vaticaan zelf opstelde, maakten het mogelijk dat het misbruik van duizenden kinderen doorging, schreven zij. De experts riepen het Vaticaan op openbaar onderzoek te doen, verdachte geestelijken onmiddellijk van hun taak te ontheffen en justitie over hen in te lichten.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons