Terminale Laura (20): 'Leef in de schoonheid van het nu'

in Christelijk Nieuws

Laura heeft kanker maar wil geen behandelingen meer. Ze schreef het boek Leef! waarmee ze mensen oproept te leven in de schoonheid van het nu.

Ze vertelde haar indrukwekkende verhaal aan tafel bij Knevel en Van den Brink.

Op haar vijftiende kreeg ze voor het eerst te horen dat ze kanker had. Maar juist doordat ze lichamelijk zo ziek was moest ze focussen op haar mentale conditie, vertelde ze. „Ik kon genieten van een warme douche na een chemo of van een vlinder die landde op het raam van mijn ziekenhuiskamer.”

Ze werd beter, maar na driekwart jaar onbezorgd leven als student kunstgeschiedenis in Amsterdam hoorde ze op 18 april vorig jaar dat de kanker terug was.

Ze besloot niet opnieuw door het hele proces van behandelingen te gaan. „Ik wil het leven ten volle leven en niet de laatste dagen slijten in het ziekenhuis.”

Aan die keuze heeft ze nooit getwijfeld. Ze ervoer het afgelopen jaar als rijk en noemt het leven vol. Daarom organiseerde ze in augustus een bruiloft waarin ze trouw beloofde aan haarzelf. Ook heeft ze inmiddels haar eigen begrafenisdienst voorbereid en de kleren daarvoor uitgezocht.

Toch is er ook ruimte voor verdriet, antwoordde ze op een vraag van EO-directeur Arjan Lock. „Als ik verdrietig ben, ben ik verdrietig. Ik kan alleen weer ruimte laten voor schoonheid als het verdriet geleefd is.”

Het verhaal van Laura is hier terug te kijken

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons