Sudanese terdoodveroordeelde christin komt vrij

in Christelijk Nieuws

De Sudanese vrouw die ter dood is veroordeeld omdat ze zich tot het christendom had bekeerd en haar geloof weigerde af te zweren, wordt vrijgelaten. Dat heeft een hoge functionaris van het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, bericht de BBC zaterdag.

Meriam Yahya Ibrahim (27), die een paar dagen geleden in de gevangenis beviel van een meisje, komt binnen een paar dagen vrij. Volgens de functionaris, Abdullahi Alazreg, garandeert Sudan religieuze vrijheid en zet het land zich in voor haar bescherming.

Meriam zou 100 zweepslagen krijgen en daarna geëxecuteerd worden, bepaalde een rechter in Sudan twee weken geleden. Ze mocht twee jaar zorgen voor haar dochter. Daarna zou ze worden opgehangen.

De vrouw werd overspel verweten omdat ze met een christelijke man trouwde. Hun huwelijk uit 2011 werd ongeldig verklaard. Het is in Sudan verboden om als moslima te trouwen met een niet-moslim. Toen de vrouw voor de rechtbank betoogde dat ze door haar moeder christelijk is opgevoed, omdat haar moslimvader er in haar kindertijd nooit was, werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd.

Na het doodvonnis brak wereldwijd een storm van kritiek los. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur vorige week op het matje om zijn zorgen over te brengen. ,,Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan’’, zei Timmermans.

Amnesty Nederland begon een emailactie. De organisatie twitterde vrijdag dat er 115.000 mensen hadden getekend voor de vrijlating.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons