Spreekwedstrijd voor vrouwen

Het thema is 'Alle kunst is heilig'

in Mediatips

De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB organiseert een wedstrijd voor vrouwen die het een uitdaging vinden om in het openbaar te spreken.

(imported body)

Inspiratiebron is een uitspraak van Anne Zernike, de eerste vrouwelijke predikant in Nederland en de vrouw van kunstenaar Jan Mankes: "Ja, heilig is alle kunst. Alle wegen die zich verheffen boven de allerdaagschheid voeren tot God. Zo'n weg wijst de wetenschap en stellig ook de kunst."

De jury verwacht een vrije en eigentijdse invulling van het thema 'Alle kunst is heilig' met een verwerking van drie aspecten: religie (inspiratie), cultuur en maatschappelijk engagement. Voor 1 juni 2014 kan een geschreven versie van 1000 tot 1200 woorden ingeleverd worden bij spreekwedstrijd @ vrijzinnigen.nl, voorzien van persoonlijke gegevens en een foto.

Uit de inzendingen worden drie finalisten gekozen die uitgenodigd worden hun verhaal op zondag 1 juni live voor het voetlicht te brengen in Paradiso in Amsterdam. Een jury, onder voorzitterschap van de kunstenaar Tinkebell met verder o.a. Cisca Stark docent homiletiek, kiest de uiteindelijke winnaar.

Aanleiding voor de landelijke vereniging vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB om de wedstrijd 'Alle kunst is heilig' te organiseren is de hernieuwde belangstelling voor Anne Zernike. Zij was baanbrekend op het gebied van cultuur, religie en maatschappelijk engagement in haar preken.

Wies Houweling, algemeen secretaris van de NPB: "Onze vereniging bestaat uit ongeveer 5000 ondogmatisch denkende leden en vrienden van diverse religieuze pluimage. Wij zijn steeds op zoek naar vormen van moderne religiositeit en in deze zoektocht probeert men religie, wetenschap en cultuur met elkaar te verbinden. Daarom hebben we de figuur van Anne Zernike aangegrepen om vrouwen op te roepen hun stem te laten horen over een nog steeds actueel onderwerp: de relatie tussen kunst en religie, of zo je wilt levenskracht."

 

Bron: NPB

 

 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons