Sluiten van kerken doet pijn in Zeeuws-Vlaanderen

in Christelijk Nieuws

Kerkbezoekers in Oost-Zeeuws-Vlaanderen vinden het jammer dat er zo veel kerken in de regio moeten sluiten. Van de dertien gaan er waarschijnlijk acht volgend jaar dicht. De kerkgangers snappen deels het besluit wel, maar willen hun kerk niet graag kwijt.

(imported body)

Kerkbezoekers in Oost-Zeeuws-Vlaanderen vinden het jammer dat er zo veel kerken in de regio moeten sluiten. Van de dertien gaan er waarschijnlijk acht volgend jaar dicht. De kerkgangers snappen deels het besluit wel, maar willen hun kerk niet graag kwijt. De kerkgangers van Lamswaarde gaan daarom kijken of ze het tij nog kunnen keren voor hun kerk.

Arnold van Leemput uit Lamswaarde komt van kleins af aan in de Heilige Corneliuskerk: "Ik ben er gedoopt, ging er elke week naar de kerk en heb jarenlang in het kerkbestuur gezeten."

Ook Marieke Pardon is tegen een sluiting. Volgens haar gaat dat ten koste van ouderen: "Nu komen ze te voet, straks moeten ze met een auto of taxi. Ik vrees dat er straks bijna niemand meer gaat naar de wekelijkse dienst. Zelf overweeg ik het ook", vertelt Pardon.

De reden van de sluiting is het tekort aan geld om alle kerken te onderhouden en het tekort aan priesters. In Lamswaarde houden ze nu al zogenoemde 'lekendiensten'. Geen priester of pastoraal werker tijdens de mis, maar een vrijwilliger die de dienst leidt. Voor veel kerkbezoekers maakt het niet uit wie het doet. Als ze maar in hun eigen kerk kunnen zitten. "Bidden, dat is het belangrijkst", vertelt Van Leemput.

Vorig jaar werden al zes van de negen kerken in Midden Zeeuws-Vlaanderen gesloten. Ook in West Zeeuws-Vlaanderen wordt gesproken over de sluiting van kerken. Er zijn daar nu nog zeven kerkgebouwen waarvan er waarschijnlijk vier moeten sluiten binnen twee jaar. In totaal komt het neer op een sluiting van 17 van de 29 kerken in Zeeuws-Vlaanderen. 

Bron: Omroep Zeeland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons