Schietpartij Brussel: Joods Museum nog niet open

'Vreselijke daad gericht tegen religieus symbool in hart van Europese hoofdstad'

in Christelijk Nieuws

Afgelopen zaterdag werd Belgie opgeschrikt door een dodelijke schietpartij in het Joods Museum in Brussel. Een schutter drong het museum vlak voor vier uur in de middag binnen en doodde daar twee vrouwen en een man. Een tweede man raakte zwaargewond. De locatie van de aanslag wijst op de mogelijkheid van antisemitische motieven.

Het Joods Museum in Brussel, waar zaterdag een dodelijke aanslag plaatsvond, is woensdag nog niet opengegaan voor het publiek. Dinsdag deed de politie er nog sporenonderzoek, waardoor het museum nog niet open kon. Oorspronkelijk zouden bezoekers weer vanaf 12 uur welkom zijn geweest.

Het museum gaat pas open als justitie toestemming geeft en als de beveiliging is aangepast. Ook moet het personeel zich weer in staat voelen te werken. Het kan nog enkele dagen duren, meldde een woordvoerster.

Terroristische aanslag
Zaterdag schoot een nog onbekende man in het museum twee Israëlische bezoekers en een Franse medewerkster dood. Een vrijwilliger, een Belgische jongeman, vecht in het ziekenhuis nog voor zijn leven. Justitie in België beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag gezien de locatie en het feit dat de man zeer doelbewust, koelbloedig en vastberaden te werk ging.

,,Wat ook de exacte omstandigheden van deze schietpartij zijn, er vielen vier onschuldige slachtoffers op een zeer symbolische plaats'', sprak premier Elio Di Rupo. ,,De regering spreekt al haar steun uit aan de joodse gemeenschap van dit land. Alle Belgen, wat hun afkomst ook is, staan verenigd en zijn solidair nu we geconfronteerd worden met deze aanval op de joodse cultuur.''

De verdachte die in Brussel was opgepakt in verband met een terreurzaak, is woensdag weer vrijgelaten. De man heeft niets te maken met de dodelijke aanslag in het Joods Museum in Brussel van zaterdag. Dat maakte het federaal parket woensdag bekend.

Camerabeelden
De schutter van de schietpartij zaterdag in het Joods Museum in Brussel heeft vermoedelijk alleen geopereerd. Hij was goed voorbereid en gewapend, zo tonen camerabeelden aan. De beelden zijn zondagmiddag door de politie vrijgegeven. De autoriteiten roepen de bevolking op de nog voortvluchtige dader te identificeren. De politie verspreidde twee foto's, één in kleur. Op de zwartwit foto is te zien hoe de man een Kalashnikov-geweer richt. De andere foto toont de man aan, lopend op straat.

De politie gaf de volgende omschrijving: de dader heeft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en hij verplaatst zich soepel. De man droeg een pet van donkere kleuren, lichtblauwe bovenkleding, een donkere broek en donkere schoenen. De man had twee tassen bij zich. De politie liet verder weten dat de man te voet is gevlucht.

Motief
Justitie laat verder weten dat er op dit moment geen enkel motief wordt uitgesloten. Het kan dus een terroristische of antisemitische aanslag zijn geweest. De drie dodelijke slachtoffers zijn een stel uit Israël en een Française. Een man uit België verkeert in zeer kritieke toestand.

De politie roept media op geen geruchten te publiceren om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Ook is opgeroepen tot terughoudendheid, omdat nog niet alle familieleden op de hoogte zijn gebracht van het overlijden van hun naaste.

Nederland
Joodse instellingen krijgen sinds de schietpartij extra bewaking. Het dreigingsniveau voor de joodse gemeenschap is zaterdagavond opgeschaald naar het hoogste niveau. Ook de politie in Amsterdam is nog waakzamer dan anders rond Joodse instellingen, maar ziet nog geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat zei woordvoerster Ellie Lust zondag tegen het ANP. ,,Zolang niet duidelijk is of de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel een antisemitische achtergrond heeft, zien wij geen aanleiding voor extra maatregelen."

Wel staat er een politiebusje bij het Joods Historisch Museum, op initiatief van het wijkteam, aldus Lust. In het museum is zondag een themamiddag met prominente sprekers rond de Joodse humanitaire organisatie Joint Distribution Committee (JDC).

De aanslag
Het schietincident vond plaats rond vier uur zaterdagmiddag op het moment dat enkele politici campagne voerden in het centrum van Brussel. Onder anderen Didier Reynders, de minister van Buitenlandse Zaken, was in de buurt toen de schutter het vuur opende. Reynders sprak van een aanslag. Ook Joëlle Milquet, de minister van Binnenlandse Zaken, was snel ter plekke. Zij verklaarde dat ,,alles in de richting van een antisemitische aanslag wijst''.


R E A C T I E S

Vanuit België zelf, maar ook uit de hele wereld komen er geschokte reacties op de aanslag.
Premier Elio Di Rupo van België heeft zaterdagavond de aanslag in het Joods Museum in Brussel scherp veroordeeld. ,,Wat ook de exacte omstandigheden van deze schietpartij zijn, er vielen vier onschuldige slachtoffers op een zeer symbolische plaats'', aldus Di Rupo. ,,De regering spreekt al haar steun uit aan de joodse gemeenschap van dit land'', vervolgde de premier. ,,Alle Belgen, wat hun afkomst ook is, staan verenigd en zijn solidair nu we geconfronteerd worden met deze aanval op de Joodse cultuur.''

President Europese Comissie
President José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft zaterdagavond zijn medeleven geuit aan de families van de slachtoffers van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel. De Portugees noemde de aanslag een ,,tragische misdaad''. ,,Ik veroordeel ten zeerste dat deze vreselijke daad gericht lijkt tegen een religieus symbool in het hart van de hoofdstad van Europa'', aldus Barroso. ,,Dit was een aanval tegen de Europese waarden die wij niet kunnen aanvaarden.''

Premier Israël
,De moord op de bezoekers van het Joods Museum in Brussel is het resultaat van constante opruiing tegen de Joden en hun staat.'' Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd na de dodelijke aanslag, waarbij zaterdag zeker drie doden vielen, waaronder vermoedelijk een Joods stel. ,,Laster en leugens tegen de staat Israël worden nog steeds gehoord op Europese bodem, zelfs terwijl misdaden tegen de menselijkheid en moorden in onze regio systematisch worden genegeerd'', vervolgt de premier van Israël. ,,Onze reactie op deze hypocrisie is om constant de waarheid te zeggen en een niet aflatende strijd tegen terreur te voeren.''

Joods Wereldcongres
Eerder al werd de aanslag werd scherp veroordeeld door het Joods Wereldcongres.

Bron: ANP / Foto: EPA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons