Russische kerk neutraal in conflict Rusland-Oekraïne

in Christelijk Nieuws

De Russisch-orthodoxe Kerk is neutraal in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat heeft patriarch Kyrill, hoofd van de Russische kerk, gezegd tijdens een bijeenkomst van de hoogste raad van de kerk in Moskou deze week, meldt Radio Vaticaan.

Tot de Russisch-orthodoxe Kerk behoren ook miljoenen Oekraïners. De kerk houdt zich buiten de strijd en vertegenwoordigt geen van beide politieke standpunten, aldus Kyrill. In plaats daarvan pleit de kerk voor verzoening tussen mensen en biedt ze pastorale zorg, zei hij. ,,De kerk moet haar vredestichtende potentieel juist dan bewaren, wanneer iedereen meent dat er geen vonk van vrede meer voorhanden is.

De autonome Oekraïens-orthodoxe Kerk heeft zich eerder tegen de aansluiting van De Krim bij Rusland gesteld en heeft de overgangsregering in Kiev erkend. Kyrill heeft zich tot nu toe in het openbaar niet over de annexatie van De Krim uitgelaten. Met Pasen zei hij wel dat Oekraine politiek gezien een buitenlandse staat is, maar kerkelijke en historisch niet. ,,Wij zijn dezelfde natie voor God. Wij praktiseren dezelfde orthodoxe religie.”

Bron: Het Goede Leven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons