Rikkert Zuiderveld: 'Ik raad iedereen een moment van sterven aan'

in Mediatips

Troubadour en verhalenverteller Rikkert Zuiderveld wenst iedereen een moment van sterven toe, zegt hij in het EO radio programma 'Onderweg'

Hij zelf had zo'n moment in 1975. 'Jezus boeide me mateloos. Was hij volslagen gek of was Hij wie Hij zei te zijn? Dat liet me niet los. Maar mijn hoofd zat vol met esoterie en kennis over allerlei godsdiensten. Ik wist me geen raad meer wat ik moest. Toen ik me aan Hem overgaf, viel er een enorme last van mijn schouders. Het was alsof ik van de hoge duikplank moest springen en te pletter kon vallen. Ik wist: dit wordt m'n dood of m'n leven. Zo'n moment van sterven kan ik iedereen aanraden in het leven'. De innerlijke vrede die zijn bekering in 1975 hem bracht, is nooit meer weggegaan, vertelt Rikkert.

Zijn vrouw Elly en hij werden al snel omarmd door de evangelische wereld. Daar liepen ze tegen christelijke gedragsregels aan, bijvoorbeeld over kleding. Rikkert: 'Mensen maken zulke regels omdat ze niet met genade weten om te gaan'.

Rikkert onthult waarom ze maar één keer bij de Pinksterconferentie Opwekking opgetreden zijn: 'Over ons werd door de organisatoren gezegd: "ze horen helemaal bij ons". Toen knapte er iets in mij. Ik wilde niet geclaimd worden door een richting of denominatie, alleen door Jezus. Dus dat was de laatste keer dat we daar waren'.

In het Radio-5-programma 'Onderweg' (EO) spreekt Elsbeth Gruteke zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en twijfel.

Het gesprek wordt uitgezonden zaterdagavond om 20.02 uur op radio 5. Na te beluisteren én verfilmd te bekijken op www.eo.nl/onderweg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons