President Kenia akkoord met polygamie wet

in Geloven

In Kenia is president, Uhuru Kenyatta, deze week akkoord gegaan met een wet die toestaat dan mannen met meerdere vrouwen mogen trouwen. Dit heeft hij tegen de wil van christelijke en vrouwelijke parlementsleden getekend.

Het wetsvoorstel werd door de christelijk parlementsleden afgewezen omdat dit tegen de christelijke principes ingaat die ze over huwelijk en gezin hebben. De wet is volgens de parlementsleden ook vernederend naar vrouwen toe, want het respecteert het principe van gelijkheid in het huwelijk niet. Vrouwen mogen zelf met één man trouwen. 

Traditioneel gezien zou eerst de vrouw toestemming moeten geven voordat de man met een tweede vrouw mocht trouwen, maar dat is met deze nieuwe wet afgeschaft. Dit betekent dat op het moment dat de man een tweede vrouw besluit te huwen, dat hij de hele familie en daarmee ook de financiële positie van zijn andere vrouwen beïnvloedt. Dit is ook precies de reden waarom de vrouwelijke parlementsleden tegen de wet zijn. 

Volgens de president komt de wet veel meer overeen met de Keniaanse tradities van voor de koloniale tijd.

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons