Pauselijk bezoek aan het 'Heilige Land'

3-daagse 'vredesreis' Paus Franciscus door het Midden-Oosten

in Christelijk Nieuws

Zondagmorgen is de Paus in Bethlehem, waar hij zeven afspraken heeft en in een mis zal voorgaan. In de namiddag reist de paus door naar Israël, waar hij naar Tel Aviv en Jeruzalem zal gaan en zal spreken met de geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen, patriarch Bartholomeüs.

Paus Franciscus is zondag aangekomen op de Westelijke Jordaanoever in de stad Bethlehem. Op de tweede dag van zijn 3-daagse reis door het Midden-Oosten gaat hij eerst langs bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ook een openluchtdienst bij de Geboortekerk in Bethlehem en een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp staan op het programma.

Einde maken aan lijden
Paus Franciscus heeft de Palestijnen en Israëliërs zondag in Bethlehem opgeroepen een 'uittocht naar vrede' te kiezen om een einde te maken aan het lijden dat de regio al tientallen jaren in zijn greep houdt. Beide partijen moeten hun inspanningen verdubbelen om het ,,ondraaglijke'' conflict te beëindigen dat tot zoveel ,,moeilijk heelbare wonden'' heeft geleid.

Moed om tot vrede te komen
De paus riep de partijen op de moed te vinden gul en creatief te zijn om tot vrede te komen. ''Ik spoor de Palestijnse en Israëlische bevolking aan, net als hun autoriteiten, om deze gelukkige uittocht naar vrede te ondernemen met de moed en vastberadenheid die noodzakelijk is voor elke uittocht.'' Dat zei de paus in aanwezigheid van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Orthodoxe christenen
In de namiddag reist de paus door naar Israël, waar hij naar Tel Aviv en Jeruzalem gaat. Daar spreekt hij met de geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen, patriarch Bartholomeüs. Maandag zal de paus in Jeruzalem een mis houden.

Yad Vashem
Het programma van zondag is het gevoeligste punt van de reis vanwege de spanningen tussen Israël en Palestina. De reis eindigt maandag na een bezoek aan de Klaagmuur en Yad Vashem, het centrum in Jeruzalem voor de herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Arrestaties
De Israëlische politie heeft zondag voor het bezoek van de paus Franciscus Joodse extremisten opgepakt die protesteerden in Jeruzalem. Zeker 26 radicale demonstranten zijn aangehouden op de plaats waar de paus maandag een mis zal houden, zei een woordvoerder van de politie. Ongeveer 150 mensen namen deel aan het protest. Sommigen gooiden flessen en stenen naar de veiligheidsdiensten. Ook een militair, die agenten bedreigde met een wapen, is opgepakt. Vorige week legde de politie gebiedsverboden op aan enkele rechts-extremistische Joodse activisten die hadden aangekondigd het bezoek van de paus te verstoren.

Eerste paus
Palestijnse functionarissen merkten op dat Franciscus de eerste paus is die rechtstreeks naar de Westoever reist, in plaats van via Israël. Zij hopen op steun van de paus voor hun zaak. Vredesonderhandelingen met Israël werden enkele weken geleden zonder succes afgebroken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons