Oudste kerk Syrië totaal verwoest

in Christelijk Nieuws

Na een lange strijd tegen de islamitische terreurbeweging Al Nusra hebben de troepen van president Assad het stadje Maaloula terugveroverd. Hoewel het regime van Assad deze overwinning ziet als een succes, is het de vraag tegen welke prijs. Een aantal bewoners ging terug om te kijken hoe hun dorp erbij lag. Wat zij aantreffen zijn voornamelijk ruïnes van een spookstad. Een groot deel van de 5000 oorspronkelijke inwoners is nog steeds op de vlucht. De meeste gebouwen zijn verwoest, waaronder een van ’s werelds oudste kerken.

Tot twee keer toe veroverde Al Nusra het voornamelijk christelijke dorpje. Deze moslimrebellen verdachten inwoners van het dorp van samenwerking met het Assad regime. Sommige inwoners werden met de dood bedreigd als ze zich niet tot de islam zouden bekeren. Nu is Maaloula ontvolkt en praktisch onbewoonbaar.
 
De verbanning door Al Nusra heeft ervoor gezorgd dat veel christenen in Syrië het Assad regime blijven steunen.

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:41900617&type=urn&width=560&height=320&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="560" height="320"></iframe>

Bron: NPO Spirit

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons