Nieuwe plek gezocht voor kelken en kandelaren

het platform Vraag en Aanbod Religieuze Voorwerpen is gelanceerd.

in Christelijk Nieuws

Door het groeiend aantal sluitingen van kerken en kloosters worden naar schatting 150.000 tot 250.000 religieuze voorwerpen overbodig. Museum Catharijneconvent in Utrecht gaat zich inspannen om een nieuwe bestemming te vinden voor de kelken, schilderijen, beelden, kazuifels en kandelaren.

Het museum heeft donderdag het platform Vraag en Aanbod Religieuze Voorwerpen gelanceerd, waarbij kerkelijke aanbieders via internet een nieuwe eigenaar kunnen vinden voor de objecten."Dit platform is van groot belang in een tijd waarin ruim twee kerken per week noodgedwongen hun deuren sluiten'', stelt het museum.

Museum Catharijneconvent, het kenniscentrum voor christelijke kunst in Nederland, vindt dat de religieuze voorwerpen de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. "Het afstoten van een kerkelijke collectie is moeilijk en gaat vaak met emoties gepaard.''

Specialisten van het museum brengen collecties in Nederlandse kerken en kloosters in kaart, stellen vast wat de belangrijkste voorwerpen zijn en helpen bij de herbestemming ervan. "Hierdoor zien kerkelijke eigenaren hun vaak zo geliefde voorwerpen terug op een passende locatie, in binnen- en in buitenland.'' Het platform is niet bedoeld voor particulieren.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons