Kloosters in trek bij buitenlandse gelovigen

in Geloven

Steeds meer buitenlandse kloosterlingen strijken neer in Nederland, zegt directeur Frans Dokman van het Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen in Trouw. ,,In zeven jaar tijd is hun aantal verdubbeld. In 2013 waren er zo'n 350 actief."

De aanwezigheid van buitenlandse religieuzen wordt volgens Dokman steeds zichtbaarder doordat de Nederlandse kloosters vergrijzen en leeglopen. Naast kloosterlingen zijn er vele andere buitenlandse zendelingen en missionarissen in Nederland actief.

Om hoeveel zendelingen het precies gaat, is niet vast te stellen door een gebrek aan een eenduidige definitie van 'zendeling'. ,,Wanneer een asielzoeker later voorganger van bijvoorbeeld de Ethiopische kerk wordt, kun je dat ook onder zendingswerk scharen", aldus Anmar Hayali van SKIN, de Nederlandse vereniging voor internationale- en migrantenkerken.

Zaterdag is de zesde editie van de Open Kloosterdag, georganiseerd door de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Ruim dertig kloosters, van Assel tot Zenderen, openen hun deuren. Zie voor de lijst van deelnemende kloosters: www.openkloosterdag.nl

Bron: ANP/Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons