Kierkegaard-kenner Andries Visser: 'Wij zijn ons hart'

in Mediatips

'Ik leef liever met een onbeantwoorde vraag dan dat ik me met een kluitje in het riet laat sturen', zegt wiskundige, filosoof en theoloog Andries Visser in het radio-programma Onderweg.

Andries was 7 jaar toen zijn moeder stierf. Hoewel zijn vader hertrouwde en hij het goed kon vinden met zijn tweede moeder, heeft hij altijd geweten dat hij met een onbeantwoorde vraag leefde. 38 jaar later kwam alsnog de crisis en moest hij deze gebeurtenis verwerken. 'De vraag waarom mijn moeder is overleden, moest ik loslaten. En dán komt het op vertrouwen aan. Wetenschap beoefen je op grond van zekerheid, maar geloven doe je op grond van onzekerheid. Geloven zonder risico bestaat niet.'

Andries vond herkenning bij de Deense gelovige denker Søren Kierkegaard. 'Kierkegaard schrijft over het noodlot dat je overvalt. Dat brengt je aan de grens van je denken en dat moet ook. Geloven is het denken voorbij. Als je door durft vragen, kom je al snel aan die grens. Op het noodlot is geen ander antwoord dan vertrouwen.'

Visser merkte dat geloven en denken heel goed samen gaan. Gevoel, fantasie en hartstocht zijn even belangrijk als het verstand. 'Wij zijn ons brein? Ik zou zeggen: Wij zijn ons hart!'

Onderweg wordt elke zaterdagavond uitgezonden van 20.02 - 21.00 uur op Radio 5. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons