Kerk afgebrand? Dan ook moskee verwoesten

Arjan Lock reist voor EO Metterdaad door de Centraal-Afrikaanse Republiek

Al meer dan jaar is de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) in het nieuws vanwege bloedige gevechten tussen christenen en moslims. En zelfs tussen christenen onderling. EO-directeur Arjan Lock reist momenteel met een cameraploeg door dit tot op het bot verdeelde land voor EO-Metterdaad. Dag 4 van zijn blog: Het binnenland in.

Gisteren zijn we vertrokken naar binnenland over een gevaarlijke weg. We hebben een hoop obstakels onderweg: er zijn veel checkpoints van de bendes van Anti-balaka (christelijke milities); dan ligt er weer een boomstam over de weg; even later zien we een paar mannen met kapmessen en geweren. Gelukkig leggen ze ons geen strobreed in de weg.

Slachtpartij
De oorlog heeft verschrikkelijke sporen nagelaten: we zien onderweg veel verwoeste huizen. We stoppen in een dorpje waar voorheen 12000 mensen woonden. De 2000 moslims zijn inmiddels gevlucht. Maar voor ze vluchtten richtte de Seleka (coalitie van rebellengroepen met hoofdzakelijk een moslim achtergrond) een verwoestende slachtpartij aan. 950 huizen zijn met de grond gelijk gemaakt, 128 mensen vermoord, allemaal christenen. Dominee Marcel leidt ons rond en vertelt van die vreselijke nacht. Het schieten, de branden. Hij ontkwam via de rivier met zijn twee zoontjes onder de arm.

Kerk en moskee
Even later staan we tussen de verbrande staken van de kerk. De dominee van deze kerk werd met een kapmes de tong afgesneden en vermoord.
De nieuwe kerk is inmiddels in aanbouw,
 want na de korte Seleka-bezetting vertrokken ze weer - al plunderend hun weg gaand. En dan zie je hoe de spiraal van geweld ontstaat: toen de dorpelingen terugkwamen werd als eerste de moskee verwoest en vluchtten alle moslims naar Bangui om daar een veilig heenkomen te zoeken. Moslims zijn er nu in dit dorp niet meer te vinden

Stokbroden
We vervolgen onze weg door een prachtig landschap. We zien kinderen zwemmen in de rivier; we trekken door primitieve maar pittoreske dorpjes.
In de avond komen we aan in Bosangoa, een grensstad tussen de Anti-balaka en de Seleka. We slapen op de binnenplaats van de Katholieke gemeenschap, tussen families die niets meer hebben. Voor ons voor twee nachtjes, met de zelf meegenomen stokbroden, ananas en kippen. Na het weekend zijn wij weer weg, voor hen is de toekomst onzeker.

Zaterdag gaan we op zoek naar de verhalen. Echt moeilijk is dat hier niet. Iedereen heeft zijn eigen verschrikkelijke geschiedenis. Maar wie weet van deze mensen hier in de bush van de Centraal-Afrikaanse Republiek?

Foto: EO Metterdaad/Jaco Klamer 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons