'Jonge gelovigen steeds fanatieker' volgens onderzoeksbureau

Sociaal Cultureel Planbureau vermoedt dat er binnen de kerk een verandering bezig is.

in Christelijk Nieuws

De kerken in Nederland lopen leeg, maar de jongeren die nog geloven zijn conservatief en streng. Dat zegt Joep de Hart van het Sociaal Cultureel Planbureau in Den Haag.

(imported body)

De Hart: "Binnen de kerken is een verandering bezig. Waar ouders hun kinderen vroeger mee moesten trekken naar de zondagsdienst, zijn de kerkelijke jongeren anno 2014 juist veel fanatieker in hun geloof. En ze zijn veel strenger in de leer", aldus De Hart. Van de gelovige christelijke jongeren gaat 44 procent regelmatig naar de kerk, tegenover 32 procent van alle kerkleden. "Ze zijn nog traditioneler dan hun oudere geloofsgenoten", zegt De Hart tegen Den Haag FM.

Onderzoek in boekvorm
De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in de publicatie Geloven binnen en buiten kerkelijk verband. Op basis van onderzoek dat tijdens een reeks van jaren is uitgevoerd, wordt de balans opgemaakt van religie en spiritualiteit in Nederland, van geloven binnen en buiten kerkelijk verband. Vragen die bijvoorbeeld aan bod komen zijn:  Betekent de ontkerkelijking ook dat religie aan het verdwijnen is uit de Nederlandse samenleving? Misschien wordt zij wel elders gevonden, ver buiten het kerkgebouw. Spelen generatieverschillen een rol? Mogelijk neemt ons land in deze opzichten een aparte positie in binnen Europa, binnen mondiale ontwikkelingen. Het zijn vragen en veronderstellingen waarover dit rapport meer duidelijkheid probeert te geven.

Duivel
Het SCP noemt de fanatieke jongeren 'neofundamentalisten'. Ze zijn strenger in de leer dan hun ouders, zien een sterk geloof als belangrijkste waarde in het leven en geloven zonder twijfel in God. Ook het geloof in de duivel en de hel behoort tot hun overtuigingen. Het groeiende conservatisme is zowel te zien bij katholieken als bij protestanten, constateert het onderzoeksbureau. Lees verder in Trouw.

Reactie PKN
Arjan Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland reageert op het onderzoek: "Ik vind dit buitenkant-redeneringen. Om niet te zeggen: traditionele redeneringen. Ze gaan uit van: moderner is meer twijfel, is erg bezig met wat waar is en wat niet, erg bezig met de ‘kennisvraag’. Zelfs de duivel en de hel vallen binnen het spectrum van wat geloofd wordt. Wat traditioneel!"

Lees hier het opiniestuk 'Veel jongere christenen geloven in God' van dr. Arjan Plaisier.


Bron: Den Haag FM 

 


 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons