'In deze heftige tijd is familie een rots in de branding'

in Geloven

Terwijl hij thuis een pittige periode doormaakt in verband met zorgen rond zijn jongste dochtertje, bereidt hoofdspreker Jurjen van Houwelingen (31) zich voor op de EO-Jongerendag. "Dat mijn ouders álles uit handen laten vallen om er nu voor ons te zijn, ervaar ik als heel bijzonder."

Merkkleding, innemend gezicht, een mooie lach, omlijst door een kort getrimd baardje: Jurjen, vooral bekend van de Denkstof-filmpjes die hij voor de EO maakte, is het type man dat je je voorstelt bij een jonge ondernemer. Hij is mede-eigenaar van het Amsterdamse internetbureau Gopublic, dat hij zeven jaar geleden oprichtte. Maar Jurjens werk staat sinds enkele weken op een beduidend lager pitje. “Ons gezin heeft nu voorrang,” vertelt hij, zijn lange benen uitgestrekt onder de ruwhouten vergadertafel in zijn kantoor. Er zijn medische zorgen rond zijn dochtertje Noëmi, die op het moment van dit gesprek nog maar vijf weken oud is.

Tegen heug en meug

“Vanwege een infectie moest zij 48 uur na haar geboorte worden opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels is ze ruim een halve week thuis, maar die infectie heeft haar maag in feite lamgelegd en zelfstandig kan Noëmi nog steeds niet voldoende drinken.” Bijvoeden via een maagsonde gaat tegen heug en meug. “Ze móet aansterken om er weer overheen te groeien; dat is nu wel echt een worsteling bij ons thuis. Maar weet je wat ik zo mooi vind? Juist in deze heftige tijd is familie een rots in de branding. Dan zíjn ze er: mijn ouders, maar ook mijn beide broers
en mijn zus. Eentje woont in Amersfoort, de anderen in Waddinxveen en Capelle aan den IJssel. Niet bepaald om de hoek, want wij wonen in Amsterdam. Toch staan ze altijd voor ons klaar als er echt iets is – heel typerend voor ons gezin.”

Moeders wuivende arm

Jurjen werd geboren in Lelystad, maar groeide op in Capelle aan den IJssel. Twee ‘plaatjes’ uit zijn kindertijd zijn voorgoed in z’n herinnering verankerd. Allereerst de wuivende arm van zijn moeder, die – vanuit het bovenraam van hun dijkhuis in Capelle – hem steevast uitzwaaide als hij naar school fietste. “En als ik thuiskwam, was zij er altijd; dan dronken we samen thee met een koekje.” Peinzend: “Ik denk dat ik dát het meest in mijn moeder waardeerde: haar stabiliteit.”

Het andere beeld is dat van zijn vader, die elke ochtend om zes uur opstond om stille tijd te houden in de keuken. “Als ik ’s ochtends vroeg naar de wc liep, zat hij daar, aan tafel. Altijd. Als kind vond ik dat heel gewoon, maar later heeft dat diepe indruk op mij gemaakt. Nu ik zelf vader ben, merk ik hoe moeilijk het is om gedisciplineerd stille tijd te houden. Hij was daar enorm plichtsgetrouw in. Bewust eerder je bed uitgaan – daar heb ik bewondering voor.”

Twee keer naar de kerk

Hoe zou hij zijn ouderlijk nest typeren? Jurjen grijpt naar zijn kop koffie en neemt een slok. Denkt na. Dan: “Warm. Positief-christelijk. Betrokken op elkaar. Ik zie veel generatiegenoten stoppen met het geloof; bij ons is dat niet zo. Dat heeft er volgens mij echt mee te maken dat mijn ouders ons het geloof hebben voorgeleefd. Je moet je toewijden aan je overtuigingen, en die niet zomaar loslaten: dat is een levensles die ik uit mijn ouderlijk nest heb meegenomen.”

Op zondag ga je twee keer naar de kerk: daar was in huize Van Houwelingen geen discussie over mogelijk. “Zo was het ook vanzelfsprekend dat we rond de maaltijd uit de Bijbel lazen. Nu merk ik dat ik daar zelf niet zo trouw in ben. Maar als ik mijn kinderen echt iets wil meegeven, is het helemaal zo gek nog niet.”

Fascinerende ontdekking

Jurjen groeide op in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en “hobbelde mee”. Al vrij jong deed hij belijdenis, maar hij geloofde – achteraf gezien – vooral verstandelijk. “Het Evangelie van Jezus Christus drong pas echt tot me door toen ik in Rotterdam studeerde en me aansloot bij de Navigators. Ik ontmoette medestudenten die ‘een relatie met Jezus’ hadden, zoals zij dat noemden. Dit was nieuw voor me. Dat je in je dagelijkse leven echt met Hem kon wandelen, vond ik een fascinerende ontdekking. In die tijd ben ik tot levend geloof gekomen.”

Na wat kerkelijke omzwervingen sloot hij zich samen met zijn vrouw aan bij Crossroads Amsterdam en was daar drie jaar actief als aanbiddingsleider en maakte twee jaar deel uit van het sprekersteam. Tegenwoordig is hij lid van Vineyard Amsterdam, waar hij ook geregeld spreekt. “Mijn ouders zijn altijd vrijgemaakt gebleven; gelukkig hebben zij er begrip voor dat ik kerkelijk gezien een andere weg ben gegaan dan zij.”

Kijk je anders naar je ouders sinds je zelf vader bent geworden?
“Ja, alleen al omdat zij nu de opa en oma van onze kinderen zijn. Het is zo mooi om te zien hoe mijn ouders genieten van Olivia en Noëmi. Dat zij álles uit handen laten vallen om er nu voor ons te zijn, ervaar ik als heel bijzonder.”

Zee van witte vlaggetjes

Lang voordat hij vader was, op 26 juni 1999, stond Jurjen bijna vooraan tijdens de 25e EO-Jongerendag. Die werd voor het eerst in de Arena gehouden en trok maar liefst vijftigduizend bezoekers. “Ik stond vlak bij het podium, en wat een enorme indruk op mij maakte, was het lied White Ribbon Day van Delirious?.”

In de zee van witte vlaggetjes die het hoofdpodium tijdens dat nummer omspoelde, kon Jurjen niet bevroeden dat hij ooit nog eens als spreker op de Jongerendag zou staan. Lachend: “Ik heb de EO-Jongerendag een paar keer bezocht, maar eerlijk gezegd herinner ik me vooral de artiesten. Dat maakt mij als spreker nederig.”

Hoe bereid jij je, met alle zorgen rond Noëmi, voor op de EO-Jongerendag?
“Ik spreek en preek vaak, en normaliter bereid ik me daar thuis op voor. Nu is dat gewoon geen optie. De avonden zijn schaars; dan ben ik echt nog bezig met de zorg voor haar. Onze nachten zijn gebroken. Dus ik ga me voorbereiden door een paar dagen – niet aaneengesloten – naar een klooster te gaan. Mijn tekst leer ik waarschijnlijk helemaal uit m’n hoofd, zodat ik straks exact weet wat ik ga zeggen.”

Op je website staat dat je ervaring hebt met het spreken voor groepen van vijftig tot duizend man. GelreDome is met waarschijnlijk dik twintigduizend bezoekers andere koek dan een kerkzaal. Voel je de druk?

“Absoluut andere koek! In een kerkzaal loop ik met twee A4’tjes aantekeningen het podium op, en weet ik ongeveer wat ik ga zeggen. Maar nu kan ik niets aan het toeval overlaten. In pakweg twintig minuten – mogelijk in tweeën geknipt – moet ik straks iets goeds neerzetten voor zo’n enorm publiek. Dus ja, ik voel de druk. Tegelijk... een boodschap op de EO-Jongerendag is de eeuwenoude boodschap. Dit jaar rond het thema ‘One’. We gaan allereerst nadenken over de eenheid tussen jou en God. Jij mag met Hem leven, je bent geliefd, Hij is bij je. Je bent niet alleen. En vanuit die relatie gaan we ook nadenken over de eenheid onder ons als christenen. Dit is wat ik ook mijn eigen kinderen wil meegeven, voor hun leven: ‘Je bent geliefd; leef met Hem.’ Zoals mijn ouders dat op hun beurt vroeger aan mij hebben voorgehouden.”


Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Ruben Timman
Bron: Visie 2014, nr. 20

Jurjen van Houwelingen

* Geboren: 31 januari 1983 in Lelystad.
* Studie(s): Commerciële Economie (niet afgemaakt), daarna Cultuurwetenschappen in Rotterdam.
* Getrouwd met: Stefanie (dokter in het Spaarneziekenhuis; volgt opleiding tot huisarts).
* Kinderen: Olivia (2011) en Noëmi (2014).
* Werk: mede-eigenaar van internetbureau Gopublic in Amsterdam, dat online oplossingen realiseert (met name websites) voor diverse klanten, vooral in de non-profitsector.
* Hobby’s: hardlopen, lezen, koken en tafelen.
* Woonplaats: Amsterdam.
* Website: jurjenvanhouwelingen.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons